Необходими съставки за гюзлеме:
брашно – 2 ч.ч.
оцет – 5 – 6 капки
яйца – 2 бр.
захар – 1 ч.л.
мас – 1 ч.ч. + още за намазване на сача
сирене – настрошено
сол
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в тава, направете кладенче и сипете в него яйцата, солта, оцета, захарта и разтопената мас.
Замесете тесто, което е сравнително твърдо и го оставете да си почине около 30-тина минути.
Късайте топки от тестото и ги разточвайте на правоъгълници, поръсвайте ги с натрошено сирене.
Сгъвайте правоъгълниците на плик и ги оставяйте настрани, за да може да направите така всички топки.
Върнете се отново към първия плик и го разточете.
Разточете така и останалите. Загрейте сача. Слагайте в него мас и когато мазнината започне да цвърчи, сложете да печете гюзлемите до по покафеняване и от двете страни.