Тарт Татен – много известен френски десерт. Историята на този сладкиш „с главата надолу“ датира от 1898. Обичан е по целия свят заради своята лекота на приготвяне и божествен вкус!
Днес ви представяме рецептата, а вие непременно опитайте!
Продукти:
200 гр. брашно
150 гр. масло
5 с.л. прясно мляко
180 гр. захар
1 кг ябълки
щипка сол
Приготвяне:
Настържете 100 гр. студено масло и добавете брашното, след това стрийте в трохи. Добавете охладеното млякото и бързо замесете тестото. След това увийте тестото в найлоново фолио и го пъхнете в хладилника за половин час.
Обелете ябълките, нарежете ги на четвъртинки и отстранете семената им. Загрейте тигана и поставете върху него останалата част от маслото и захарта. Разтопете и изчакайте, докато сместа леко потъмнее.
След това поставете в карамела ябълките и ги варете около 15 минути, докато се изпари излишната влага. Разточете тестото между два пласта хартия за печене. Кръгът трябва да бъде малко по-голям от тавичката, за да се оформи борд в нея.
Поставете във формата ябълките, покрийте ги с тесто и оформете борд, като подпъхнете тестото отдолу. Пъхнете сладкиша в предварително загрята на 200 градуса фурна за 35 минути или докато леко покафенее.
Изчакайте, докато тартът се охлади, и едва след това го обърнете внимателно в чиния.