Учени от Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти предупреждават, че консумацията на ленено семе крие опасност от отравяне с цианид, пише в. “Дейли мейл”, цитирани от лупа.
Известно е, че този продукт е богат на омега-3-мастни киселини и на микроелементи. Производителите на хранителни продукти често добавят ленено семе в сухите закуски, в каши и в кисели млека. Но то крие опасност, тъй като съдържа органичното съединение амигдалин, което е цианогенен гликозид. Веществото е способно да изработи гаозообразен цианид.
Само една трета от чаена лъжичка на смляно ленено семе може да бъде опасно за здравето на бебето. За възрастен човек опасната доза не превишава три чаени лъжички, за да възникне риск от отравяне с цианид. Първите признаци на подобно заболяване са главоболие, сърцебиене и проблем с дишането. В някои случаи отравянето може да доведе до летален изход. Европейските специалисти са стигнали до извода, че смляното ленено семе отделя най-много вредни вещества.