Има храни, които не бива да се слагат отново в печката, след като веднъж са били приготвени. Сред тях са манджи с яйца, гъби и месо.
Повторната им термична обработка носи рискове за здравето, твърдят експерти.
Най-вече съветът се отнася за различните видове омлети с яйца.
При повторно загряване яйцата не само губят полезните си хранителни свойство, но в тях започват да се образуват канцероени и токсини, които могат да променят клетките и да доведат до рак.
На повторна термична обработка не бива да се подлага и месото.
Претоплянето руши най-ценното, което то съдържа – лено усвоимите белтъци. По същото причина експертите не съветват да за слагаме в печката отново вече сваленото цвекло. То изцяло губи витамините си.
Ако загреем повторно вече приготвените гъби, те могат да причинят проблеми с храносмилането.
Същото се отнася и за ястия с картофи. Повторната им термична обработка ги прави напълно безполезни, дори опасни за здравето. Консумацията на претоплени картофи може да доведе до признаци на хранително отравяне.