Фурмите са едни от най-старите култивирани плодове – смята се, че са били основна част от дневното меню на жителите на Вавилон преди 8000 години. Цветовете на фурмите варират от медено жълт, червен до кафяв, последният от които е най-разпространен.
Предлагат се пресни или сушени, те са много сладки, с наситен, дълбок вкус и плътна текстура. Сушените и пресните фурми могат да бъдат открити на пазара през цялата година. Пресните фурми трябва да са плътни и с лъскава обвивка. Изсушените, макар и малко набръчкани, не трябва да са сухи.
Изсушените плодове са готови за употреба веднага, но можете да ги накиснете в течност като чай или различни видове алкохол, за да акцентирате върху вкуса им.
Пресните фурми е най-добре да бъдат съхранявани в херметически затворен стъклен съд в хладилник за около седмица. Сушените фурми, съхранявани в херметически затворен съд на хладно и тъмно място, могат да запазят полезните си свойства до една година.