Прекалената консумация на храни, съдържащи омега-6 мастни киселини, може да изостри симптомите на артрит, сочи проучване на учени от американската клиника „Мейо“, цитирано от в. „Дейли експрес“.
Установено е, че потреблението в по-големи количества на продукти, богати на омега-6 мастни киселини, може да предизвика възпаление и по този начин да стимулира артрита, предава БТА.
„Прекалената консумация на омега-6 мастни киселини може да накара тялото да произвежда вещества, които предизвикват възпаление“, предупреждават експертите.
Някои от мастните киселини предизвикват възпаление, а други имат противовъзпалителни свойства, отбелязват също от клиниката „Мейо“.“Необходими са още изследвания, за да разберем напълно как тези противоположни ефекти взаимодействат помежду си и с други хранителни вещества“, допълват учените.
Когато се консумират в умерени количества и вместо наситени мазнини, които се съдържат в месото и млечните продукти, омега-6 мастни киселини могат да бъдат полезни за сърцето.
Омега-6 мастни киселини има основно в растителните масла.