Според учени от Харвардския университет черният шоколад помага за запазване на младостта, съобщава Express. Проучването сочи, че привържениците на сладкото лакомство живеят една година по-дълго от тези, които не го ядат. Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти и минерали, черният шоколад подобрява кръвното налягане и предотвратява появата на рак и сърдечно-съдови заболявания.
Учени от Харвард съобщават и за ползите от черния шоколад за паметта и мозъчната функция. Те го нарекоха ефективен продукт за намаляване на инсулиновата резистентност и забавяне на стареенето. В същото време броят на активните съединения в шоколада директно зависи от концентрацията на какаото.
Рискът от преждевременна смърт при тях е с 36% по-малък, отколкото при тези, които отказват да използват този продукт.