„Книгоядите“ на Съни Дийн засищат глада си не с какво да е, а с книги

Мрачният фентъзи роман, номиниран за наградите Goodreads Choice Awards през 2022 г., излиза за първи път на български

 

„Книгоядите“ е дебютната книга на Съни Дийн, в която съществата, които пребивават, консумирайки книги, живеят в уединение далеч от обществото. Звучи като приказка, но всъщност е кошмар. Романът е мрачно фентъзи, което проследява живота на Девън – жена от древен клан книгояди, които засищат глада си с книги.

„Книгоядите“ е бестселър на Sunday Times, има номинация за „Най-добро фентъзи“ на Goodreads Choice Awards и е избор на редакторите на Amazon за Най-добрите книги на 2022 г. Това завладяващо фентъзи с елементи на ужас излиза за пръв път и на български в превод от Снежина Пискова (изд. Artline Studios).

В измисления от Съни Дийн свят шест древни клана книгояди живеят скрити из Англия и Шотландия. Йоркширските тресавища са дом на род, чиито потомци се хранят с книги. Когато тези мистериозни хора погълнат карта, те запомнят начертаните дестинации, а когато децата им са непослушни, ги наказват със сухи и плесенясали страници от речници.

Девън е част от този древен род, който живее в уединение. Още от деца братята ѝ се хранят с истории за смелост и приключения, а тя самата – подобно на всички останали жени книгояди – спазва стриктна диета, състояща се от приказки и поучителни истории. Животът на Девън поема мрачен обрат, когато синът ѝ се ражда с рядък и злокобен вид глад – не за книги, а за човешки мозъци.

„Книгоядите“ изследва темата за майчинството и границите, които сме готови да прекрачим за онези, които обичаме. Девън научава жестоки истини, докато опитва да изкове собствения си път: „Именно това беше нещото, което никоя приказка нямаше да признае, но което тя в този момент разбра: любовта не е изначално добра.“

Историята в дебютния роман на Съни Дийн ще наелектризира читателите, които търсят нещо разтърсващо и различно, засищайки книжния им глад.

Съни Дийн е автор аутист на фантастични истории и майка на две деца. Първоначално родена в Щатите и израснала в Хонконг, сега тя живее в Йоркшир. Нейните кратки белетристични произведения се появяват на различни места, включително антологията Best of British SF 2018, FFO, Prole и BBC Radio Leeds. Съни е активна в социалните мрежи и участва в много писателски групи и конференции.

„Иновативен, уникален, трогателен и разказан с толкова оригинален глас, колкото е и самата история. Погълнах този роман на един път, но ще мисля за него още дълго време. Това е дебютът на нов майстор на съвременното фентъзи. Не го пропускайте.“

– Джеймс Ролинс

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply