Лаура Виноградова: Съветът ми е писателите да следват страстта си и да си позволят да изразяват себе си

Латвийската писателка беше у нас за представянето на първата си книга “Реката”, която получи Европейската награда за литература 2021 година. Тя е издадена на български език от издателство “Колибри”. Имахме възможност да разговаряме с Лаура Виноградова за произведението, за перспективите пред писателите от малки държави и за възможностите им да изгреят на голяма международна сцена.

ВЪПРОС: “Реката” е Вашият първи роман и има много оригинален сюжет. Откъде ви дойде идеята и вдъхновението за такава тема?

ОТГОВОР: Имам приятел, който работи на кораб и лови раци. Той ме вдъхнови за романа. Така, че всъщност историята не е истинска, но е вдъхновена от реален човек.

ВЪПРОС: Това е една тъжна история с много предизвикателства за героинята – проблеми в детството й, с майка й и след това в живота. Много хора в реалния живот имат сходна съдба. За тях ли е написана тази книга?

ОТГОВОР: Да, много хора смятат, че не е необходимо да се говори за проблемите от детството. Но всъщност е много важно да говорим за тях и да осъзнаем как всичко това се отразява на живота ни на по-късен етап.

ВЪПРОС: Какво е посланието ви към тези хора? Къде могат да открият надежда?

ОТГОВОР: Посланието е, че това е животът. Трябва да знаят, че всички ние преживяваме и лошо, и добро. Всичко това са уроци, през които преминаваме. Както когато има сняг и първите пролетни цветя се промъкват през него. Така че надеждата е в това, че можете да преодолеете проблемите. Просто вярвайте в собствената си сила.

ВЪПРОС: Това е много силно послание. А какво символизира реката във вашия роман?

ОТГОВОР: Реката символизира самия живот, който тече. Тя е като енергията във вените ни.

ВЪПРОС: Вашият първи роман вече е отличен с голяма европейска награда. Как може писател от малка страна като България или Латвия да стане известен в Европа?

ОТГОВОР: Когато изживяваш своята страст и си позволиш да бъдеш и да се изразяваш, и чувстваш, тогава се получава. Не е целенасочено, а е просто резултат – ако изживееш тази страст. Основната ми идея никога не е била да напиша тази книга, за да спечеля голяма награда. Тя по-скоро беше вид терапия за самата мен. Ето защо, когато дойде тази популярност, ми беше много трудно да се справя с нея. Защото, както вече казах, на първо място не беше основната ми цел да стана известна.

Цялото интервю с Лаура Виноградова може да прочетете тук.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply