Сръбското сирене Пуле е най-скъпото сирене в света. Само един килограм от него струва 1000 евро, а това, което го прави толкова ценно е млякото, от което се прави. И това е….магарешко мляко.
Производител на Пуле е Слободан Симич, пенсиониран сръбски политик. Пред Deutsche Welle той разказва, че за количеството мляко, което дава дневно една крава, на магарицата й трябват 3 месеца. Те нямат голямо виме и трябва да се доят на ръка само.
Магарешкото мляко има доста специфичен и сладникав вкус и е най-близо до човешката кърма. В него обаче няма казеин – протеинът, който е важен за да стане сиренето. Затова след години експерименти, Слободан налучква формулата – 60% магарешко и 40% козе мляко.
Слободан твърди, че не иска да става милионер. Той продава годишно не повече от 20 кг. Пуле. Намира цената на сиренето за много справедлива, защото за 1 кг. са необходими 25 литра мляко.