Началото на деня трябва да започнете с чаша топла вода и да измиете лицето си, а закуската да се консумира 30 минути след събуждане.
Основната задача на закуската е да ви зареди с енергия. Енергията се осигурява от сложни въглехидрати, като овесени ядки или ръжен хляб. Най-усвоимият протеин е вареното яйце, затова е добре да започнете деня с него, обяснява диетологът Ирина Писарева, цитирана от БГНЕС.
По думите й първото хранене е най-добре да включва усвоими ферментирали млечни продукти – извара или кисело мляко, както и здравословни мазнини. „Те съдържат в състава си витамин Е или омега-3, които стимулират нервната дейност. Примери за добри мазнини са зехтинът, конопеното или синапеното масло, както и авокадото“, казва Писарева.