Мария Бакалова и Бойко Кръстанов са сред новоприети членове на Европейската филмова академия

Aктьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов, заедно с още 15 представители на българската кинематография, са сред 709-те новоприети членове на Европейската филмова академия, която я обяви новите попълнения в състава си на Деня на Европа – 9 май.

Веднъж всяка година Европейската филмова академия (ЕФА) приема нови членове, като тази година броят им е рекорден, се посочва в прессъобщение на сайта на академията. Така се усилва гласа на европейското кино по света, пише БТА, позовавайки се на информация на ЕФА.

Освен двамата български актьори, към ЕФА се присъединяват и режисьорите Лиза Боева, Андрей Хадживасилев, Коста Каракашян, Ники Стоичков и Галя Стоянова, както и операторите Иван Чертов и Александър Станишев, и сценаристите Теодора Маркова и Симеон Венциславов. Изпълнителният директор на Националния филмов център Петър Тодоров и Амитабх Вардхан, главен изпълнителен директор на Cine Grand също вече са членове на ЕФА редом с продуцентите Борислав Борисов, Кристина Деспотова, Ралица Големанова и Ирина Гурова.

Те са приети в ЕФА редом с изтъкнати актьори и кинотворци като актрисата Кейт Бланшет, режисьорите София Екзарху и Матео Гароне. Сред новоприетите членове на академията 49 на сто са жени, 50 на сто са мъже и един процент се определят като небинарни. Почти четвърт от всички тях са на възраст под 36 години. 

От 1 май тази година президент на ЕФА е френската актриса Жулиет Бинош. ЕФА е основана през 1988 г. от водещи европейски кинодейци като Ингмар Бергман, Педро Алмодовар, Лиляна Кавани, Клод Шаброл, Федерико Фелини, Изабел Юпер, Марчело Мастрояни, Лив Улман, Вим Вендерс и първоначално има само 99 членове. От 90-те години на миналия век членовете на академията постепенно се увеличават.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply