Живот без запек: хранителни добавки, гимнастика и диета

Запекът е колкото деликатна, толкова и актуална тема. Днес нередовните движения на червата се срещат при 50% от възрастното население

Запекът се счита за болест на цивилизацията: според научните прогнози броят на пациентите с нередовни изхождания само ще се увеличава. Сред страдащите от запек преобладават жените. Също така ленивите движения на червата се наблюдават по-често при градските жители, хора, водещи заседнал начин на живот, както и при пациенти в напреднала и сенилна възраст. Лечение на запек е търсено от много хора в днешното забързано ежедневие, но преди да ви кажем какво е то нека да обсъдим какво представлява запекът.

Задържане или запек

Терминът „запек” означава задържане на изпражненията за повече от 48 часа и липса на усещане за пълно „изпразване“ при ежедневно изхождане. Запекът идва с необходимост от силно и продължително напъване, както и преминаване през ануса на плътни и сухи изпражнения. Накратко – запекът е твърд, болезнен, труден и продължителен.

Появата на запек се влияе от забързания ритъм на живот, неблагоприятните природни условия, заседналата работа, нервното напрежение, психическия стрес, постоянната умствена и физическа умора. Доста често това страдание се развива по вина на самия пациент: намаляване на порциите зеленчуци и плодове в диетата, изключване на супите от менюто, недостатъчен прием на течности, липса на адекватна физическа активност, преминаване към „западен тип“ хранене с различни сандвичи, хамбургери, хот-дог, особено набързо, докато се придвижвате от едно място на друго. При здрави хора запекът е следствие от ниска физическа активност (заседнал начин на живот, заседнала работа, липса на редовно раздвижване) и/или неправилно хранене. Тази група хора включва почти всички офисни и научни работници, чието работно място е бюро и компютър, чиято работа не изисква движение извън офиса, чийто обяд е сандвичи, кафе и друга бърза храна. При лекари, пожарникари, учители, бизнесмени и предприемачи запекът може да се влоши под въздействието на психически стрес, конфликтни ситуации и при продължителни нарушения на режима на деня и почивката.

Виновниците за запека

Запекът се причинява от нарушаване на образуването и движението на химуса през червата. Химусът представлява течно или полутечно съдържание от частично смляна храна, вода, солна киселина и различни храносмилателни ензими, според Уикипедия.

Основните причини за това са:

  • нарушена моторика на чревната мускулатура;
  • отслабване на позивите за дефекация; промени в структурата на червата (вродени или след хирургични интервенции).

Винаги трябва да помните, че и други органи могат да бъдат засегнати от дисфункцията на дебелото черво:

  • пикочната, репродуктивната и ендокринната система;
  • стомаха;
  • черния дроб;
  • жлъчните пътища;
  • гръбначния стълб.

Дали човек ще страда от запек е свързано и с определени психологически и неврологични фактори. За съжаление, някои лекарства, предписани за заболявания като хипертония, исхемична болест на сърцето и неврози, могат да допринесат за появата или влошаването на запека.

Съвет: Преди да посетите лекар за консултация заради запека, напишете на лист имената на лекарствата, които приемате редовно или периодично.

Хранителни фибри при запек

 Диетичните фибри са тази част от растителните компоненти на храната, която не се усвоява в тънките черва. Използването им стимулира чревната подвижност. Дневната нужда от диетични фибри е 30 грама.

Източници на фибри:

  • пълнозърнест хляб;
  • пшенични трици;
  • елда и овесени ядки;
  • картофи, моркови, цвекло и карфиол.

Забележка: пациентите с метеоризъм трябва да ограничат или дори да премахнат от менюто си тези храни.

Как да противодействате на запека?

Започнете със самомасаж на корема (противопоказан е при сраствания на коремните органи и разширени вени). Провежда се сутрин, като ръката се движи по посока на часовниковата стрелка и в легнало положение. Не можете да натискате строго надолу, може да описвате спирала или да правите кръгови движения. Масажът е добре да не продължава повече от 10 минути.

За укрепване мускулите на тазовото дъно може да повдигате коленете (седнали или легнали) на всеки крак последователно. Опитайте се да притиснете бедрото възможно най-близо до корема и задръжте така за 30-60 секунди. След това бавно спуснете крака.

Чаша вода или студен сок (сливов или доматен), изпит преди хранене, може да помогне за задействане на рефлекса. Най-физиологичното време за дефекация е 20-30 минути след обилна закуска.

За да стимулирате евакуацията на изпражненията, правете тласъци с корема. Как се правят коремни тласъци? Когато вдишвате, трябва да издърпате стомаха („помиришете розата“), а когато издишате, избутайте предната коремна стена напред („издухайте“ свещта”). Правете това упражнение до 10 пъти преди изхождане.

Можете да клякате в продължение на няколко минути, колкото пъти имате възможност през деня. Не можете да седите и да напъвате дълго време. Недопустимо е тоалетната да се превръща в читалня.

ЛАКСАРЕН АКТИВ на GREWIA е хранителна добавка за регулиране естествения ритъм на храносмилателната система и облекчаване на запека. Съдържа екстракти от сена, тамаринд, резене, джинджифил, алое вера и артишок.

Редовната употреба на ЛАКСАРЕН АКТИВ има стимулиращ ефект върху червата и предотвратява развитието на интоксикация. Хранителната добавка ЛАКСАРЕН АКТИВ на GREWIA елиминира гнилостните и процесите на ферментация в червата, причиняващи метеоризъм и други храносмилателни разстройства. Възстановява тонуса на отпуснатото черво, подпомага борбата с възпалителните процеси и стимулира чревната подвижност и секрецията на храносмилателната система. Има добре изразено противовъзпалително действие. Вечер взимате една капсула ЛАКСАРЕН АКТИВ и на сутринта получавате облекчаващ резултат. Този начин на прием е удобен и съвпада с естествените биоритми на организма.

Обобщение на мерките, които може да разхлабят стегнатите изпражнения

И така, ето я и вашата „тоалетна тренировка“: гимнастика, след 20 минути – чаша вода/сок, след още 20 минути – закуска, след още 20 минути – отивате до тоалетната. Тази рутина ще ви приучи да се изхождате по едно и също време.   

Трябва ли да се слагат клизми?

Сравнително здрав организъм, понякога с прекъсвания, но все пак се справя добре с процеса на „прочистване“. Опитите да му се помогне с ежедневни клизми се превръщат в мечешка услуга и водят до множество усложнения. Очистителните клизми могат да се използват при пациенти с остър запек, при такива, които имат вродени заболявания и при увреждане на централната нервна система. Но в същото време клизмите не трябва да са ежедневни, обемът им не бива да надвишава 500 ml и те трябва да са топли. Към клизмата може да добавите лимонов сок или 1-2 с.л. (за 1 клизма) 6-процентов ябълков оцет.

Ако усетите непълно изпразване, може да пробвате с маслени микроклизми. За да направите това, използвайте всяко растително масло или вазелин. Стандартната доза е 100 мл.

Самолечението е опасно

Медицинската практика показва, че пациентите със запек могат да бъдат разделени на няколко групи – едни пият лаксативи, поради прекомерни изисквания за „редовност“ на изпражненията. Други не придават никакво значение на запека, приемат лаксативи или прибягват до клизми, а когато са им изписани лекарства спират да им действат, увеличават дозата или ги сменят с други. Надеждите на пациентите, че запекът може да се излекува само с лекарства, трябва незабавно да бъдат отхвърлени. Необходимо е да знаете, че без активното участие на самия пациент всички опити на лекаря остават неефективни. Хипократ е казал, че „природата лекува, докато лекарят само помага на природата“. При повечето пациенти с хроничен запек, промените в начина на живот и приема на хранителни добавки с билкови екстракти могат да помогнат за постигане на редовни и ефективни движения на червата.

Пренебрегването на медицинските препоръки и самостоятелното приемане на лаксативи може да бъде опасно за вашето здраве.

Истини и митове за запека

1. Задържането на изпражненията води до интоксикация на организма. Това твърдение е едно от най-старите погрешни схващания на човечеството. Факт е, че кръвта, която тече от червата, преди да влезе в системното кръвообращение, преминава през черния дроб. Черният дроб е този, който детоксикира тялото.

2. При запек има чревна дисбиоза. Наистина, станат ли червата прекалено лениви съставът на чревната микрофлора може да се промени, но тези промени са вторични. Дисбактериозата не е болест, а синдром, който присъства при много заболявания.

3. По кое време на деня трябва да има изхождане? Това е индивидуално, но най-физиологично е сутрин след закуска. Не можете да пренебрегнете желанието за дефекация (поради срамежливост, по време на занятия или работа, заради отвращение и т.н.). Честото съзнателно потискане на рефлексите за изхождане води до „психологически запек“.

Кога да посетите лекар

Необходим е допълнителен преглед при:

  • Запек, който се появява за първи път в живота;
  • Запек, който се влошава без видима причина;
  • Ако вашите роднини от първа линия (родители, братя) са имали рак на дебелото черво;
  • Запек, придружен от коремна болка, загуба на тегло, треска, промени във формата на изпражненията, поява на кръв, слуз и гной.

При по-продължителен запек могат да възникнат различни усложнения: метеоризъм, хемороиди и др. Имайте предвид, че в 25% от случаите запекът може да е проява на рак на дебелото черво!

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply