Нестле Групата отчита органичен ръст от 2,1% за първото полугодие на 2024 г.

Прогнозата за 2024 г. е актуализирана : очаква се органичен ръст на продажбите от поне 3%

Марк Шнайдер, главен изпълнителен директор на Nestlé, коментира: „Положителният реален вътрешен ръст се завръща. През второто тримесечие постигнахме подобрен ръст на продажбите както в обем, така и в по-добър микс в цялата група. Nestlé Health Science се възстановява според плана и се очаква силно второ полугодие. Гледайки напред към остатъка от годината, ние ще продължим да стимулираме реалния вътрешен ръст (RIG), като стартираме иновации, които са насочени към потребителските тенденции и развиваме нашите големи емблематични марки. В същото време видяхме, че цените падат по-бързо от очакваното. Ето защо считаме за разумно да актуализираме нашите насоки за годината, като сега се очаква органичният ръст на продажбите да бъде най-малко 3%.“

Продажби на групата

Органичният ръст е 2,1%. Реалният вътрешен ръст (RIG) е 0,1%, укрепвайки се през второто тримесечие до 2,2%, с широкообхватно подобрение в географски области и категории. Ценообразуването е 2,0%, забавяйки се до 0,6% през второто тримесечие, до голяма степен отразявайки висока база за сравнение през 2023 г. и увеличени инвестиции за растеж. По география органичният растеж се движи от Европа и нововъзникващите пазари. На развитите пазари органичният ръст е 1,0%, дължащ се от по-високите цени, които компенсират отрицателния ръст в обема (RIG). В нововъзникващите пазари органичният ръст е 3,7%, движен от ценообразуването, с почти нулев ръст на обема  (RIG).

По продуктова категория:

Кафето допринася с най-големия органичен ръст със среден едноцифрен ръст, подкрепен от нашите три водещи световни марки кафе Nescafé, Nespresso и Starbucks .

PetCare постигна среден едноцифрен ръст, воден от продължаващата инерция за научно обосновани първокласни марки, Purina Pro Plan, Fancy Feast и Purina ONE .

Продажбите в шоколадови изделия нарастват с висок едноцифрен темп, водени от KitKat и ключови местни марки.

Водата осигури среден едноцифрен ръст, подкрепен от продължаващата инерция за S.Pellegrino и отскок в Perrier.

Продажбите на храни за кърмачета нараснаха с нисък едноцифрен темп, въз основа на продължаващата инерция за NAN, Lactogen и олигозахариди от човешкото мляко (HMO).

Ръстът в Nestlé Health Science става положителен с подобрения в продажбите в повечето сегменти през второто тримесечие. Планът за интеграция е напълно в ход.

Млечните продукти останаха с почти непроменен ръст, тъй като кулинарните решения за млечни продукти постигнаха стабилен растеж, компенсирайки спада в продажбите на сметаната за кафе сухото мляко.

В кулинарната група, Maggi постигна стабилен растеж, който беше компенсиран от замразената храна в Северна Америка.

По канали органичният ръст на продажбите на дребно е 2,0%. Продажбите от електронната търговия са нараснали с 10,6%, достигайки 18,2% от общите продажби на Групата. Органичният ръст на каналите извън дома е 3,8%.

Продажбите на дяловеповлияха на продажбите с -0,4%, до голяма степен свързани със създаването на съвместно предприятие с PAI Partners за бизнеса на Nestlé със замразена пица в Европа. Разликите във валутните курсове води до намелние на продажбите от 4.4Общите отчетени продажби са намалели с -2,7% до 45,0 милиарда швейцарски франка.

Прогнозата за цялата 2024 г. е актуализирана : очаква се органичен ръст на продажбите от поне 3%. Основната печалба на акция в постоянна валута се очаква да се увеличи със среден едноцифрен темп. Очаква се насоката за маржа на оперативната печалба за основна търговска дейност да остане непроменен – с умерено увеличение.

Отбелязването на 30-годишнината на Нестле в България в края на първото полугодие на 2024 г. идва заедно с приключването на всички наши планове и действия, за да постигнем добър и стабилен резултат от 7,9% органичен ръст.

Истинската сила за добро в екипът на Нестле е двигателят на това постижение. Оставаме фокусирани върху предоставянето на оперативния Нестле модел, фокус върху нашите социални ангажименти и продължаваме да подкрепяме социални групи в нужда.“ Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България.

В първото полугодие на 2024 г., в което компанията отбеляза своята 30-годишнина на българския пазар, Нестле България отчита стабилен вътрешен ръст от 7,9%.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply