Как един хотел съхранява автентичните български обичаи в Родопите

Родопа планина е известна с богатството от обичаи и празници, които правят много от селищата и регионите тук своеобразни “резервати” на българската самобитна култура и традиции. През последните години обаче мнозина се страхуват, че това национално богатство е на път да бъде изгубено, поради нарастващото влияние на новите технологии и модерния начин на живот. Един български хотел – Mountain Lake – разположен в резерват “Смолянски езера“ в близост до град Смолян, си е поставил за цел да покаже, че хилядолетните обичаи и традиции могат да съжителстват с удобствата на модерния свят и иновациите, без това по никакъв начин да им пречи.

Предоставяйки на гостите си възможността да се докоснат до богатото културно наследство на региона, екипът на комплекса вече се налага като предпочитано място за любителите на автентичната българска култура. Това го прави и подходяща отправна точка за чуждестранните гости на България, които желаят да се запознаят с традициите ни от първа ръка, както и с уникалните разположени в близост исторически, етнографски и природни забележителности.

Партньорство с местните общности

Хотел Mountain Lake не просто съхранява традициите, а активно участва в живота на местните общности. Хотелът подкрепя и популяризира съборите на гайдарите, изложенията на занаятчиите и много други културни събития в региона. По този начин той допринася за опазването на нематериалното културно наследство на Родопите и за развитието на местния туризъм.

“За нас стремежът да сме близки до местните общности и обичаи не е просто начин да привличаме посетители. Това е осъзнат избор и в голяма степен кауза, защото вярваме, че един бизнес може да бъде успешен, само ако се развива в хармония с региона и с общността, в която се намира” – споделя Милко Якубов, генерален мениджър на хотелския комплекс.

Календар на традициите

Хотелът поддържа активно и местния календар на традициите. През месец август той включва няколко значими събития, сред които националния фестивал „Хайдушки поляни“ (9 – 11 август), който се проведе в с. Кутела, с надсвирване на оркестри за българска народна музика, както и честване на паметта на Капитан Петко войвода с тържествена проверка-заря с участието на 101-ви Алпийски полк, на 14 август в с. Широка Лъка. В допълнение на 28 август в Художествена галерия в гр. Смолян ще бъде открита изложба на съвременното италианско изкуство. А по-късно в различни културни институции в града ще се проведе Арт фестивалът – празник на цветовете.

Родопски традиции, чевермета и фолклорна програма

Едно от емблематичните събития в Mountain Lake са традиционните родопски чевермета, които се провеждат всяка събота през летните месеци. Гостите имат уникалната възможност да се насладят на разказ за традициите на Родопа планина и   ароматните ухания на агнешко месо, приготвено по автентична рецепта върху дървени подноси. Към кулинарното изживяване се прибавя и богата фолклорна програма, която пренася посетителите в духа на българските традиции.

Съвременен комфорт и автентична атмосфера

Заедно с фокуса върху традициите, хотелският комплекс предлага всички удобства на съвременното пътуване. Просторни стаи, изискана кухня, СПА център и други екстри гарантират комфортен престой за всеки гост. Уникалната атмосфера на хотела се създава от хармоничното съчетание между автентичен интериор, вдъхновен от родопската традиция, модерни удобства и иновации. Отрицателната йонизация във въздуха е уникален природен феномен, характерен само за региона на резерват “Смолянските езера”.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply