110 декара опожарени гори в Твърдица ще бъдат възстановени с подкрепата на Нестле България

Община Твърдица е големият победител в първия национален конкурс за общини „Залесяваме Активно“ 2024 на Нестле България, избран от експертно жури и с гласуване на гражданите

Проектът на община Твърдица събра най-много точки /39 от 50 възможни/ от гласовете на журито, в чийто състав влизат представители на Нестле България и експерти от Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите, Национално сдружение на общините в Република България и Лесотехнически университет. За община Твърдица дадоха своя глас и 758 активни граждани от общо 3127 гласували на страницата на инициативата.

Целта на националния конкурс за общините е да помогне там, където има най-голяма нужда и да подкрепи финансово професионален проект за залесяване, който да доведе до ефективен и дългосрочен резултат. Най-важните критерии при избора на победителя са необходимост на залесяването, мащаб и професионално изпълнение, което задължително включва освен засаждане и последващо отглеждане на фиданките. Допълнителни точки събират тези общини, в които ясно личи проактивното отношение на кандидатите и тяхното самоучастие в реализацията на проектите.

„Климатичните и горските пожари са реалност, от която всички страдаме, така че усилията ни стават все по-необходими и ние активно ще продължим да разрастваме инициативата с помощта на нашите партньори. Благодарим искрено на всички 16 общини, които се включиха в първия национален конкурс, изборът на журито не беше лесен, но, както във всяко състезание и тук има победители и победени. Догодина отново ще дадем възможност на общините да кандидатстват с проекти, а днес нека си пожелаем успешно залесяване на 110-те декара опожарени гори на територията на община Твърдица.“ – каза Теодор Георгиев, ръководител на отдел „Право и съответствие“ в „Нестле България“ и ръководител „Устойчивост“ за „Нестле Югоизточна Европа“

Проектът на община Твърдица ще възстанови 110 дка пожарища, като залесяването ще се осъществи професионално с подходящи трудно запалими дървесни видове от местни разсадници. Подготовка на терена, заграждане, обработка на почвата, първично залесяване и последващо отглеждане с прекопаване и поливане са предвидени в залесителния план на общината, който ще се реализира на три етапа в рамките на 3 години.  

На второ място по гласове след община Твърдица се нарежда община Казанлък със своето предложение за залесяване на 54 дка горски територии, унищожени в пожар през 2022 г. Община Ямбол със своя проект за засаждане на дървесна растителност от широколистни и иглолистни дървета в непосредствена близост до гребния канал в града зае почетното 3-то място сред всички 16 общини, взели участие в националния конкурс. Община Ямбол води и с най-голям брой гласове от публиката – 1124 от 3127.

Оценката на проектите се формира от гласовете на експертното жури, което дава аргументирани оценки от 1 до 10 точки и гласовете на публиката, които се закръглят от 10 точки до 1, като общината с най-много гласове от публиката получава 10 т., следващата по гласове – 9 т. и така до 1 т.

Всички участници ще получат индивидуални официални писма с експертните аргументи за оценката на журито, които да им послужат за по-добро представяне при подаване на проекти в следващите издания на конкурса.

В рамките на следващите два месеца ще бъде подписан договор между Нестле България и общината-победител Твърдица, в който подробно ще бъдат описани залесителните планове и действия за всеки от трите етапа до пълното възстановяване на опожарените площи.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply