Проучване: Растителните алтернативи на месото са по-полезни за планетата

Според ново проучване растителните алтернативи на месото са по-полезни за планетата и най-вече по-здравословни от продукти като кюфтета и колбаси, произведени от животни, пише БГНЕС
Производството на заместители на месото е свързано с много по-малко емисии на парникови газове и много по-малко вода, отколкото производството на месни ястия. Имитиращите месни продукти се представят добре и от хранителна гледна точка в сравнение с истинските. Те съдържат по-малко калории, по-малко наситени мазнини и повече фибри, сочи проучването на благотворителната организация Food Foundation.

Изследването сравнява въздействието върху околната среда, хранителния профил и цената на 68 продукта на растителна основа с тази на 36 месни продукта, включително ястия като – истински и имитиращи – бекон, пилешки хапки и кюфтета.

Въпреки това се оказа, че някои от трите основни вида „алтернативни протеини“ в някои отношения са по-лоши от месните продукти в хранително отношение, заявяват от Food Foundation, цитирани от БГНЕС.

„Много от наскоро разработените алтернативни продукти от преработено месо по-често съдържат по-високи нива на сол в сравнение с други алтернативни протеини и само една трета от тях са обогатени с желязо и витамин В12, каквито се съдържат в месото“, се казва в изследването.

Освен това „алтернативите на месото на растителна основа са средно с по-ниско съдържание на протеини в сравнение с истинското месо“, установиха изследователите. Тази констатация обаче не е обезпокоителна, тъй като разликата е малка, а населението на Обединеното кралство вече консумира повече от достатъчно протеини за поддържане на здравето, каза Тоби, съавтор на изследването.

Изследването идва в момент, когато пазарът на храни, които не са от месо, продължава да се разширява – заедно с популярността на вегетарианските и веганските диети – въпреки срива през последните години на редица марки на растителна основа и спада в продажбите през миналата година. Анализатори като Bloomberg очакват, че пазарът в световен мащаб ще продължи да нараства значително до 2030 г. Миналогодишен анализ на Зеления алианс прогнозира, че до 2035 г. секторът може да струва 6,8 млрд. паунда годишно и да създаде 25 000 работни места само в Обединеното кралство.

Бобът и зърнените храни се оказаха най-здравословните, най-екологичните и най-евтините от четирите вида анализирани продукти. Те са „естествен източник на белтъчини, дават най-добър резултат по отношение на здравето и околната среда, с по-малко количество наситени мазнини, калории и сол и с най-голямо количество фибри от всички продукти“, заяви благотворителната организация. „Те са и в най-достъпната ценова категория“.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply