Какво ще гледаме на Sofia DocuMental 2024?

Фестивалът за документално кино с фокус върху човешките права Sofia DocuMental обявява пълната програма на петото си издание. От 04.09.24 са в продажба билетите за 30-те премиерни за България филми, които ще гледаме на девет ключови локации в столицата.

Фестивалът Sofia DocuMental, който тази година се обръща към публиката с призива “Излез от балона”, ще представи за пръв път пред българската публика 30 специално подбрани документални филма от цял свят. За улеснение на зрителите и по-добра ориентация в интензивната деветдневна програма, заглавията от фестивалната селекция са групирани в няколко категории.

Метаморфоза обединява филми, вгледани най-личните аспекти на живота на своите герои. От откриващия “Без посока” на Елина Псику и въпросите около телесната автономия, през историите на “Изчезналите” в Япония, потеглили към нов живот другаде, или пък предизвикателствата пред хърватско-ромска двойка, която преосмисля традицията и стереотипите, до това какво е да си “Агент на щастие” в Бутан. Както подсказва и името на категорията – филми, които се занимават с дълбоките промени по пътя към самите нас.

В категориите Сфера на влияние и Демокрация под прицел зрителите ще открият темите, хората и местата по света, чиито имена най-често се споменават в новините. Подбраните документални филми обаче стигат отвъд непосредствената актуалност и краткия живот на шока или сензацията. От “Игрището на Путин” и “Демокрация ноар”, както е озаглавен документалният разказ за Унгария на Орбан, до Близкия и Далечен Изток, тези филми питат за причините и следствията, къде всъщност започва и къде свършва събитието и къде може да се търси истината.

Филмите, селектирани в Архивно наследство, преосмислят миналото и неговия отпечатък върху нас чрез визуалното наследство, съхранено в личните и семейни архиви. От домашното насилие под покрива на привидно идеалния роден дом, през семейните албуми и лични спомени на Нобелови лауреати, до колективните преживявания от Ислямската революция в Иран, войната в Босна, изселването на палестински семейства и войната в Украйна, тези филми разказват за нахлуването на голямата история и политика в единичния или частен живот и в документите за уж по-малките случки.

Изкуството на съпротивата обединява три филма, посветени на артисти и техните радикални жестове. Разкази за изкуството като убежище, отдушник и език за най-смелите мечти и рискове на свободата.

Селекциите Човек/природа и Бъдещето е сега обединяват документални разкази
за света, създаден и моделиран от човека. От една страна, повече или по-малко класически екологични респективи за връзката ни с природата, а от друга – своеобразните виртуални еко-системи, които изграждаме и населяваме. От българската следа в криптовалутите, до изкуствения интелект, който надживява онези, които са го захранили.

„Документалистиката има силата да трансформира с все по-и разтърсващи визуални подходи. Тази година нашата селекция е призив да излезем от балона и да се изправим пред света такъв, какъвто е. С 30 смели премиери, Sofia DocuMental 2024 предизвиква зрителите да преосмислят историите, по които живеем, и да се ангажират с реалностите, които формират нашето време,“ споделя директорката на фестивала Мартичка Божилова.

Билетите ще бъдат в продажба на сайта на фестивала documental.bg или на място в кината.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply