„Нестле за Живей Активно!“ Град 2024 те предизвиква: Осмеляваш ли се да се състезаваш в детските игри от 90-те години на миналия век?

Игра на дама, ластик и ръбче ще събере различни поколения на 15-ти септември на площада пред НДК

Проучване за Европа показва, че през 2022 г. се наблюдава забележим скок от 20% в интереса към традиционните игри на открито като народна топка, гоненица, ластик и дама сред деца на възраст от 6 до 12 години. 55% от децата в същата възрастова група изразяват желание за игри навън, които са били популярни, когато техните родители са били деца, след като са видели видеа свързани с тези игри в социалните мрежи. 62% от родителите на малките деца прилагат различни техники, чрез които да ги убедят да играят навън с приятели, за да може драстично да намалят времето им прекарано пред екраните. Пандемията от COVID-19 също предизвика значителна промяна в начина, по който децата се свързват със заобикалящата ги среда. Според проучване, след месеци, прекарани на закрито и пред екрани, при 53% от децата се наблюдава скок в интереса към дейности на открито и физическа игра.

Водени от тази статистика, в годината, в която Нестле България отбелязва своя 30-годишния юбилей, фестивалът на предизвикателствата, подготвен от „Нестле за Живей Активно!“ Град 2024 включва и специална зона, посветена на ретро игрите от 80-те и 90-те години на миналия век. Те ще предизвикат подрастващите деца от 21 век да опитат нещо различно и докато се раздвижат активно, да усетят тръпката от забавлението и победата на техните родители. Посланиците на „Нестле за Живей Активно!“, както и доброволците от екипа на Нестле и студентите от Националната спортна академия ще бъдат на място, за да помогнат на всички смелчаци да се включат с лекота и усмивка в ретро забавлението.

Играта на дама изглежда проста като правила, но това е подвеждащо, защото изисква концентрация, баланс и бързина. Необходимо е разчертано предварително игрално поле със стъпки от 1 до 10 и едно камъче. Участниците в играта са неограничен брой. Първият трябва да хвърли камъчето на полето с номер 1, след което трябва да скача за време на един крак като стъпва във всяко поле. Разчертаните полета показват къде да стъпва и къде да пропуска, а следващите нива стават още по-трудни. Ако играчът сбърка (настъпи линия или стъпи с два крака там, където трябва да е на един) – започва следващият играч. Печели първият, който успее да мине всички стъпки без грешка.

Играта на ластик е с далеч по-сложни правила, като има различни школи и „системи“. Може да се играе от три или от четири деца едновременно. Когато са три, всяко играе само за себе си, а когато са четири, играят по двойки. Изисква се гъвкавост и бързина на краката. Децата скачат между опънат от други две деца ластик по определени предварително зададени начини. Казват се различни стихове във вид на песни в такт с подскоците. Има определени степени на височината на ластика. Първа степен е на нивото на глезените на двамата играчи, втора – на прасците, трета – на нивото на коленете, четвърта – под ханша, пета – на талията. При грешка, дължаща се на мърдане от страна на държащите деца, следва повторение от начало. Няма право да се използват ръце. При всяка грешка идва ред на следващия играч. При игра по двойки, ако първият играч сгреши, вторият, след като е изпълнил правилно съответното упражнение го повтаря и „спасява“ своя съотборник.

В играта на ръбче могат да се покажат умения за точност и сила. Децата се разделят на два отбора и заемат срещуположни, специално изработени за целта греди, с дължина 2 метра и височина 20 см. Играе се с голяма топка, която се хвърля от едната греда към ръба на отсрещната. Ако топката се удари в ръбчето, върне се и играча я улови, отборът получава 20 точки, ако не се удари в ръбчето или ако играча не я улови , отборът получава 0 точки и другият отбор продължава. Играе се до 5 точки.

“Подрастващите деца трябва да знаят колко важно е да човек да се грижи за себе си като спортува и се храни здравословно. Когато едно дете е още в ранна възраст, то е безгрижно и мисли единствено за игри с приятели. Именно затова игрите, които ние сме играли едно време навън са супер лесен и забавен начин да накараме децата да заобичат спорта.” Тереза Маринова, олимпийски шампион по лека атлетика и посланик на Живей Активно!

Площадът пред НДК очаква всички смелчаци да се включат в ретро игрите, от които освен лакомства и награди, със сигурност ще спечелят много усмивки, нови приятели и добро настроение. Дори да не знаете правилата – нашите доброволци и аниматори ще ви ги обяснят, ако нямате свой отбор – ще можете да се включите в отбор на място. Ако първо искате да премерите сили в предизвикателствата в „Игри на волята“ с участници от предишните сезони, направете го и елате след това да разпуснете и с ретро игри, които ще бъдат активни през целия ден – от 10 сутринта до 18 вечерта.

Повече информация за програмата, можете да намерите тук.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply