Издателство Колибри представя „Пътуващото кино на мистър Сайто“

На 13 септември излиза от печат „Пътуващото кино на мистър Сайто“ – още един пленителен роман от авторката на „Когато животът ти изпрати хипопотам“ Анете Биерфелт! Дизайнът на корицата е дело на Андреа Попйорданова.

„Пътуващото кино на мистър Сайто“ (преводач от датски: Росица Цветанова, 496 стр., 26 лв.) е одисеята на едно семейство и техните приятели, изпълнена с музиката на аржентинското танго, с ритъма на биещи сърца, с рибари с кехлибарени очи и с магическата атмосфера на киното, завладяла живота и съдбата на героите.

Новородено момиченце е оставено в кутия за обувки в манастир в Буенос Айрес. Сестрите го наричат Фабиола. Когато поотраства, Фабиола развива страст към красивите обувки, която запазва през целия си живот. Но още по-неудържима е страстта ѝ към тангото. И точно докато танцува танго с непознат младеж, зачева Кармелита. Майка и дъщеря потеглят към Европа в търсене на по-спокоен живот, но съдбата ги отвежда на остров в далечна Канада. Тук се настаняват в гостоприемния дом „Витлеем“, тук Кармелита се сприятелява завинаги с глухата Уна, тук изживява първата си любов и тук всяка година идва мистър Сайто със своето пътуващо кино. На това райско място океанът приижда на седем последователни вълни, а животът на Кармелита се разделя на седем вълнуващи периода, които завършват с голямата ѝ окончателна любов.

Преди да напише първия си роман, датската писателка Анете Биерфелт е известна в родината си като певица, авторка на текстове на песни и носителка на редица награди. Два пъти е номинирана за „Грами“. Не е тайна и интересът ѝ към изобразителното изкуство. През 2020 г. излиза дебютният ѝ роман „Когато животът ти изпрати хипопотам“ –  творба, написана на неповторим образен език и съчетала поетичното с екстравагантното. Тази книга я превръща не просто в изгряваща, а в ярка звезда на европейския литературен небосклон. „Пътуващото кино на мистър Сайто“ е вторият роман на Анете Биерфелт – любовна история, удостоена с датската награда за литература „Марта“.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply