Есента пристига по National Geographic с интригуващи премиери

Този септември National Geographic предлага на зрителите си телевизионно приключение с три интригуващи премиери. На 17.09 от 22:00 часа се излъчи премиерната поредица „Защитата на Европа“. Предаването изследва изключителните стратегии, оръжия и структури, използвани от различни европейски държави с цел защита на техните територии през вековете. Покривайки повече от 1 000 години история, продукцията показва как тези често забравени истории и места са изиграли ключова роля при създаването на държавите и границите на Европа, които познаваме днес.

Зрителите ще могат да проследят и вълнуващия пети сезон на „Изгубените съкровища на Египет“ –  завладяваща поредица, чиито камери проследяват работата на екипи от изявени археолози в продължение на цял сезон на разкопки. Докато пълзят в тунели под пирамидите, разкопават отдавна изгубени гробници и откриват мумии, най-добрите археолози в света се надпреварват да разкрият тайните на тази древна цивилизация. Тя ще се излъчва от 29.09 от 22:00 часа, с епизоди всяка неделя по същото време.

В края на септември предстои да видим и поредицата „Пресъздаване на самолетни катастрофи“. Първият сезон започва на 30.09 от 22:00 часа, а предаването ще разкрие и разследва най-известните самолетни катастрофи в света. С помощта на разкази на оцелели, интервюта с експерти и данни от черни кутии, ще съпреживеем последните опустошителни моменти на борда на тези полети.

„Защитата на Европа“

National Geographic
National Geographic

Историята се пише по границите. Там, където се случват най-големите събития и където се изковават съдбите на народите. Как държавите пазят своите граници от чужди атаки е тема, която се среща в различни етапи от историята, от Римско време, до днешни дни. А начинът, по който всяка страна е избирала да се брани, е уникален, съобразен с конкретни географски обстоятелства. Обединеното Кралство е остров, Нидерландия е изпълнена с водни площи, Полша няма физически предели, затова границите варират, а Испания е заобиколена от море от три страни и от планини от четвърта. Поредица от шест части, „Защитата на Европа“, изследва как водещи нации в Европа са изграждали и след това защитавали или ОПИТВАЛИ да защитят своите граници срещу нападение в исторически план.

А ето и какво предстои да видим в епизодите през септември и октомври:

Франция

Разкриваме как Франция е построила находчиви укрепления в грандиозен мащаб, за да се защитава срещу нападения от изток.

Финландия

Разкриваме как през Втората световна война малък финландски въоръжен отряд побеждава Червената армия и представяме как финландците се готвят за война днес – с ядрени бункери и военни умения за градска среда.

Полша

Разкриваме как Полша, една от най-нападаните страни в историята на Европа, е оцелявала въпреки всички трудности.

Великобритания

Разкриваме как Великобритания защитава крайбрежието си в продължение на почти хиляда години след нормандското нашествие. Проследяваме отблъскването на заплахи като Наполеон и Хитлер.

Нидерландия 

Нидерландия винаги се е намирала в постоянна битка с водата, но е успяла да впрегне тази заплаха в своя полза и да се превърне в мощен европейски играч.

Испания

Разглеждаме впечатляващите укрепления и отбранителните стратегии, използвани по време на драматичната история на конфликти в Испания – от Средновековието до Гражданската война.

„Пресъздаване на самолетни катастрофи“

Reel Peak Films
Reel Peak Films

Като пътници, всеки път когато се качим на борда на самолет, ние доверяваме живота си на пилота, на авиолинията и на производителите на летателното средство. И въпреки, че летенето остава най-безопасната форма на пътуване, инциденти все пак се случват.

„Пресъздаване на самолетни катастрофи“ ще разкрие и разследва най-прочутите самолетни катастрофи в света. С помощта на разкази на оцелели, интервюта с експерти и данни от черни кутии, ще съпреживеем последните опустошителни моменти на борда на тези полети. Възможно ли е да е имало друг изход? С помощта на екип от висококвалифицирани тестови пилоти и виртуален симулатор, ще станем свидетели на екстремното напрежение в пилотските кабини. Изправени пред провал, пилоти на военни, пътнически, акробатични и тестови полети ще трябва да вземат решения в рамките на секунди. Как напълно различната им подготовка ще промени изхода на тестовете? И какво биха направили различно, предвид всичко научено от инцидентите?

Ето какво предстои да видим в епизодите през септември, октомври и ноември:

Боинг 737 Max

След две опустошителни катастрофи с „“Боинг 737 Max““ – една в Индонезия през 2018 г. и друга в Етиопия през 2019 г., започва интензивно разследване за причините им. Бивши следователи разказват как тези трагедии са могли да бъдат предотвратени.

Полет 123 на „Джапан Еърлайнс“

Най-смъртоносното произшествие с един самолет в историята на авиацията се случва на 12 август 1985 г. Само 12 минути след началото на полет 123 на „Джапан Еърлайнс“, превозващ 524 души от Токио до Осака, самолетът претърпява фатална декомпресия.

Кегуърт, Полет 92  на „Бритиш Мидленд“

На 8 януари 1989 г. рутинен Полет 92 на „Бритиш Мидленд“ от Лондон до Белфаст завършва с трагедия. Повредата в двигателя означава, че екипажът трябва да направи аварийно кацане, но самолетът се разбива върху насип на магистрала близо до град Кегуърт.

Полет 8303 на Пакистанските авиолинии

На 22 май 2020 г. полет 8303 на Пакистанските авиолинии се разбива в края на своето пътуване от Лахор до Карачи. При опит за втори заход след неуспешно кацане Airbus A320 катастрофира в гъсто населен жилищен район на Карачи.

Полет 232 на „Юнайтед Еърлайнс“

На 19 юли 1989 г. полет 232 на „Юнайтед Еърлайнс“ изпълнява редовен полет от Денвър до Чикаго. Самолетът DC-10 претърпява фатална повреда на задния двигател. Екипажът има невъзможната задача да кацне въпреки пълната загуба на контрол.

Полет 1549 на „Ю Ес Еъруейс“

Оцелелите от „Чудото на Хъдсън“ споделят своите преживявания по време аварийното кацане.

Полет 447 на „Еър Франс“

В опит да разкрият какво се е объркало по време на злополучния полет 447 на „Еър Франс“ пилоти проследяват курса му с помощта на летателни симулатори.

Полет 1951 на „Търкиш Еърлайнс“

Оцелелите от катастрофата на полет 1951 на „Търкиш Еърлайнс“ през 2009 г. споделят своите преживявания от съдбовния ден.

Полет 32 на „Куонтас“

На 4 ноември 2010 г., точно след излитане от летище Чанги в Сингапур, полет 32 на „Куонтас“ претърпява повреда в двигателя, което поставя всички на борда в смъртна опасност.

„Изгубените съкровища на Египет“

Windfall Films
Windfall Films

„Изгубените съкровища на Египет“ е завладяваща и изпълнена с екшън поредица, която проследява международни екипи от египтолози на мисия да открият най-богатия извор на древни археологически находки в света. Посредством разкопки и безпрецедентен достъп до екипите на първа линия на археологията, проследяваме тези съвременни изследователи, които се борят с изгарящата жега и негостоприемния терен, за да направят откритията на живота си.

Ето какво предстои да видим в епизодите през септември, октомври и ноември:

Дворецът на Хеопс

В сянката на Хеопсовата пирамида екип от археолози, ръководени от д-р Марк Ленър, разкриват един от най-важните дворци в Древен Египет.

Забравена пирамида

Археолозите разкопават неизследвана погребална камера в древна пирамида в опит да открият 4400-годишната мумия на цар, както и неговите съкровища.

Тайните на гробниците с мумии

Археолозите се опитват да дешифрират древните египетски вярвания за отвъдния живот. Скрити гробници и запечатан саркофаг разкриват своите тайни.

Легендата за Клеопатра

Археолози проучват най-известната египетска царица – Клеопатра. Те изследват голяма гробница с много мумии и разкриват каква е била жената извън легендата.

Тайните на мегагробниците

Археолозите изследват поредица от импозантни мегагробници, за да възстановят глава от историята на Древен Египет, тънеща в мистерия.

Мегаполисът на фараоните

Археолозите изследват възхода и падението на изгубения египетски мегаполис Александрия и разкриват сблъсъка на две суперсили от древния свят.

Тайните на царските мумии

Археолозите разследват мистерията защо някои от най-могъщите египетски фараони са били намерени скрити заедно в гробница в забравена долина.

Фараони на слънцето

Археолозите правят разкопки сред поле от необичайни пирамиди, за да разкрият тайните на една забравена династия – фараоните на слънцето.

Рамзес: Военен стратег

Археолозите откриват масов гроб, докато изследват живота и наследството на легендарния египетски фараон и воин Рамзес II.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply