„Островът на избавлението“ – роман за силната връзка между майки и дъщери

Докъде би стигнала една майка, за да намери изгубената си дъщеря? Отговорът на този въпрос се опитва да ни даде Патриша Уилсън в романа „Островът на избавлението“. Както и в първата си книга „Лятото на тайните“, авторът отново ни среща със силни жени, готови на немислимото, за да спасят любовта, семейството и близките си.

Вторият роман на Патриша Уилсън, който излиза на български език, „Островът на избавлението“ ни отвежда на остров Крит. Сред окъпаните в слънце плажове на приказния остров Крит една възрастна жена издирва дъщеря си, родена през 1972 година в затвора „Коридалос“. Тя не може да говори, но е твърдо решена да намери изгубеното си дете. Коя е мистериозната жена, която отчаяно търси детето си, родено преди повече от 45 години.

Историята на малката София Бамбаки, която оцелява при бомбардировки от Втората световна война, ни пренася в Атина. След трагично детство в Атина и бляскава певческа кариера, София Бамбаки преживява и ужасите на един тираничен режим, който я откъсва от любимия й. И сега единственото, за което тя бленува, е да открие дъщеря си, преди да е станало прекалено късно.

Романът ни отвежда и в Лондон, където успешният адвокат Зоуи Джонсън издирва 17-годишната си дъщеря Меган. Съпругът й я е напуснал, синът й се чувства пренебрегнат, кариерата й е застрашена, всеки ден е борба. Но Зоуи не се отказва, макар търсенето да я изправя лице в лице с най-големите й страхове.

Действието в романа отново се развива ретроспективно, като преплита минало и настояще, за да свърже двете сюжетни линии в удивителен финал. Авторът ни пренася от Атина, до Крит и оттам до Лондон и Манчестър, за да ни върне отново в един от най-впечатляващите гръцки острови. И да ни изправи пред съдбовни решения, превърнали един живот в безкрайно търсене. И макар то да изглежда безнадеждно, Патриша Уилсън изгражда изключително силни женски образи. Жени, така отдадени на семейството, близките и любовта, че нищо и никой да не може да им попречи да защитят това, което имат.

Запитана коя е любимата й книга, Патриша Уилсън споделя: „Много е трудно да отговоря на този въпрос, защото всяка една е специална по свой начин. Много близо е именно „Островът на избавлението“ (оригинално заглавие ‘Greek Island Escape’), защото се базира на действителен случай. Обичам да пиша за деца, които се превръщат в силни възрастни, както и да описвам трудностите, с които се сблъскват, за да преоткрият себе си“.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply