Учени са открили нова кръвна група

Учени от NHS Blood and Transplant и Бристолския университет са открили нова кръвна група, наречена MAL, хвърляйки светлина върху загадъчен антиген, който озадачава експертите от 70-те години на миналия век, съобщи Studyfinds, цитирани от bTV.

В основата на тази научна история е антигенът AnWj – малък маркер на повърхността на червените кръвни клетки. Идентифициран за пръв път през 1972 г., AnWj е постоянна загадка за изследователската общност в областта на кръвта. Повече от 99,9% от хората са положителни за AnWj.

Екипът успява да разгадае мистерията по необичаен метод. Те са използвали техника, наречена секвениране на целия екзом – дълбоко проникване в частите на нашата ДНК, които кодират протеини. Този високотехнологичен подход им е позволил да идентифицират специфични заличавания в ген, наречен MAL, който е отговорен за производството на протеина Mal.

Както при много други научни пробиви, това открива нови пътища за изследвания и медицински приложения. Изследванията на екипа, публикувани в престижното списание Blood, проправят пътя към разработването на нови тестове за идентифициране на редки кръвни групи и намаляване на риска от усложнения при кръвопреливане.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply