Платформата Подкрепи.бг, създадена и поддържана изцяло от доброволци, достигна 1 000 000 лева от дарения

По повод достигането на 1 000 000 лева от дарения, фондацията Подкрепи.бг изказа своите благодарности на дарители и партньори. Публикуваме ги без редакторска намеса.

Когато говорим за първия милион, обикновено става дума за бизнес. „Първият милион се натрупва най-бавно и най-трудно“, това са фрази, които сме чели в интервюта на хора, изградили империи. Надяваме се обаче тези на пръв поглед клишета, да важат и за постъпленията от дарения на платформата Подкрепи.бги добротворците, които даряват средства, труд и часове от своето време, да изградят империя на доброто, в безвъзмездна полза на обществото.

Историята на платформата води началото си от времето малко преди Ковид, който и забави нейния официален старт на 03.08.2022 г. Подкрепи.бг оперира с нулев бюджет и с доброволния труд на шепа хора, но с много положителна енергия, ентусиазъм и вяра, че когато сме обединени можем да променяме съдби.

Мисията на Подкрепи.бг е да подобри дарителската култура в България, а това е нелека задача, която изисква време и усилия на много хора. Затова днес искаме да благодарим на всички онези, близо 8000 индивидуални дарители, които припознаха една или друга кампания и помогнаха за нейното успешно затваряне. Искаме да благодарим на всеки един от доброволците на Подкрепи.бг, без значение колко активен е бил. Всеки час дарено време е от значение. Хиляди благодарности и на нашите партньори – на онези медии, които отразяват кампаниите на нашите организатори, на фирмите, които ни дават възможност да позиционираме безплатно рекламни билбордове и да излъчваме информационно видео в метрото в София, както и на компаниите, които ни помагат да създаваме видеопродукция за нашите организатори, отново напълно безвъзмездно. Има, и се надяваме тепърва да има още много хора и организации, на които да благодарим.

Основният двигател на Подкрепи.бг са доброволците. Без екип Кампании, няма как да има прозрачни и легитимни кампании, без екип Маркетинг тези кампании няма да достигнат до дарителите, без Техническия екип платформата няма да работи, без Правния екип – договорите няма да са юридически издържани, без екип Финанси няма да има изрядни отчети и разплащания към организаторите, без Дизайн екипа платформата няма да бъде лесна за потребителите, без хората от Проджект мениджмънт екипа процесите в сдружението и комуникацията между екипите нямаше да протичат гладко.

От каква помощ имаме нужда?

Платформата се разраства и има нужда от свежи сили в различни направления. Подкрепи.бгe отворена организация и всеки е добре дошъл на нашите срещи в Discord. Всеки желаещ да се включи, може да попълни заявление през сайта: https://podkrepi.bg/support

Ето конкретните позиции, на които има най-голяма нужда от съдействие:
1) минимум двама души в екип Project Management

2) финансов анализатор/експерт, който да засича данни в системата и да подготвя плащания по кампании

3) софтуерни инженери – фронтенд технологиите ни са Next.js и React, а бекенд – Nest.js, PostgreSQL и Prisma

4) social media специалисти, особено за Facebook и Linkedin страниците на сдружението

5) хора с опит в създаването на съдържание за блога, социалните медии, както и с писане на прессъобщения

6) community manager за фейсбук групата “Подкрепи.бг и Приятели”

7) човек с опит във Facebook и/или Youtube реклама (performance marketing)

8) човек с опит с Google Analytics

9) продуктови дизайнери (UX), които да ни помагат с оптимизацията на информационната ни архитектура, както и такъв, който да ни помага с проучвания за удовлетвореност на потребителите

10) хора с опит със социална корпоративна отговорност, продажби или корпоративни дарения

11) сериозни хора, които да се включат с помощ в екип кампании и да помагат в комуникацията с организаторите, описването на кампаниите и проследяването на прогреса им

12) опитен рекрутър, който да ни помага с набирането на нови доброволци

13) SEO специалист

14) хора с опит в създаването на съдържание за Instagram или Тik-Tok.

Въпреки, че няма да получите финансово заплащане, положителните емоции, работата рамо до рамо с доказани специалисти, както и удовлетворението от свършената работа са гарантирани.

Какво постигнахме?

За малко повече от 2 години от официалния рожден ден на платформата – 5.08.2022 г. общата сума на даренията по кампаниите достигна над 1 000 000 лева. Какво стои обаче зад тази сума:

  • 20 успешно затворени кампании
  • 18 активни кампании
  • Над 10 000 дарения
  • От над 7 700 индивидуални дарителя
  • близо 30активни доброволци, разделени по екипи
  • Над 40 организатори на кампании

Кое е най-важното постижение на платформата Подкрепи.бг, обаче и какво стои зад генерирания от дарения 1 000 000 лв.?

Кампаниите на платформата са групирани в няколко категории и най-важното постижение, онова, което стои зад този първи 1 милион, са променените съдби на хората, на които организацията Подкрепи.бг, с помощта на всички дарители е помогнала.

Ето ги и нашите герои:

Образование: Татяна, Петър, Самуил, Виктория, Борис – това са имената на 5-тима млади българи, изявени всеки в своята сфера, всички в областта на природните науки и компютърните технологии, които имат възможност да продължат образованието си в едни от най-престижните университети по света, да придобият знания и умения,

 с които да допринесат за бъдеще към науката в полза на обществото.

University of Cambridge, UK, Embry Riddle, USA, Georgia Tech Institute of Tehcnology, USA и други, са имената на университетите, в които тези млади български таланти ще продължават да развиват своите заложби. Общата сума на даренията по тези кампании надвишава 400 000 лева. 

В сферата на образованието Подкрепи.бг е място за кампании като: Училище за работа, в помощ на деца, лишени от родителски грижи, което се проведе и през 2024 г. благодарение на даренията на платформата. Образователен център за деца и младежи с увреден слух „Яника“ събра над 28 000 лв. Събраните средства от тази кампаниясеизползват, за да помогнат на децата от центъра със стипендия от 200 лв. месечно в продължение
на 6 месеца.

Първата затворена кампания на Подкрепи.бг е на Специално училище за ученици с нарушено зрение Проф. д-р Иван Шишманов” за изграждане на стая за ерготерапия.

Социални кампании:

Менторска програма Скритите таланти на България, за деца лишени от родителска, организирана от Операция Плюшено мече имаше нужда от събиране на средства за настаняване на младежи в неравностойно положение. Само за няколко месеца кампанията беше успешно затворена.

Кампанията за кризисния център за пострадали от насилие в гр. Перник на фондация Пулс, предоставяща годишно подслон на около 50 човека, събра сума от 18 000 лв. за неотложни нужди.

Вила Аутистика, на Фондация Помощ на лица с проблеми в развитието събра 45 000 лв. за ремонт на покрива на сградата на Дневен център и социално предприятие в помощ на хората с проблеми в развитието от всякаква възраст и техните близки.

Лечение:

Рени, Светла и Валето са 3 смели жени, изпаднали в трудна здравословна ситуация, за които на платформата на Подкрепи.бг се събраха около 100 000 лв. и всички ние се надяваме на положително развитие в лечението им. А малкият Влади, който е само на 9 г. продължава битката си за това да може да проходи самостоятелно.

Рени организира и втора кампания на Подкрепи.бг, с която спешно събира средства за бъбречната си трансплантация. 

Бедствия:

Наводненията в Карловските села през ранната есен на 2022 г. организирана от фондация Гората.бг събра 23 000 лв. в помощ на пострадалите.

Спорт:

Успехите в спорта, освен много труд, упоритост и лишения, изискват и финансови средства, за участия в състезания, както и за изграждане и поддържане на материална база за провеждане на подготовка на спортистите. С успешни кампании и най-вече с помощта на дарителите Подкрепи.бг съдейства на Стефан Ангов да участва на Световната купа по тенис на маса за хора с увреждания в Рим, както и за изграждане на игрище за Петанк за хора с увреждания. А Баскетболният отбор – девойки на 35-то училище Добри Войников в София участва в Световните ученически игри в Макао, Китай отново със средства събрани на Подкрепи.бг.

Животни:

Сдружение с нестопанска цел „Десети живот“ организира първата кампания за животни на платформата, каузата беше кастриране, лечение, обезпаразитяване и ваксиниране на уличните котки в гр. Варна. Оказа се, че много жители на града припознаха проблема и кампанията се затвори много бързо, затова организаторите в момента имат втора кампания, продължение на първата, която също успешно генерира почти цялата си целева сума.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply