Недостиг на витамини D, С, желязо, В12, магнезий, са сред най-честите оплаквания през зимата, сочи проучване.
Витамин D е познат като „слънчевият витамин“, защото основният източник на този витамин е пряката слънчева светлина. Недостигът на този витамин може да доведе до отслабване на костите, мускулна слабост и повишен риск от настинки и грип. Затова спецалисти съветват да включите в режима си мазни риби като сьомга и скумрия, яйца, обогатени млечни продукти и хранителни добавки, може да помогне за запълване на дефицита.
Липса на витамин C пречи на организма да се бори с инфекциите. През зимата обаче хората често приемат по-малко пресни плодове и зеленчуци, което може да доведе до дефицит на този витамин. Затова е важно да се ядат цитрусови плодове (портокали, мандарини, лимони), червени чушки, броколи и киви са отлични източници на витамин C и могат да бъдат добавени към зимното меню.
Витамин B12 е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и нормалното функциониране на нервната система. Дефицитът на B12 е често срещан при хора, които спазват вегетарианска или веганска диета, защото този витамин се намира главно в животинските продукти.Той се среща в месо, риба, яйца и млечни продукти, но за тези, които не консумират животински продукти, приемането на добавки е добър вариант.
Железният дефицит е друг проблем, а липсата му може да доведе до слабост и повишена умора. Червено месо, бобови култури, спанак и тиквени семки са отлични източници на желязо. Комбинирането на тези храни с източници на витамин C може да подобри усвояването на желязото от организма.
Магнезият е минерал, който подпомага мускулната функция, костното здраве и облекчава стреса. През зимата ниските нива на слънчева светлина и по-малката физическа активност могат да доведат до недостиг на магнезий, което може да предизвика умора и повишена раздразнителност. Магнезий може да се намери в тъмнозелените листни зеленчуци, ядки (бадеми, орехи), семена, авокадо и банани.