Коледа е времето, когато домът се изпълва с уют, топлина и аромат на домашно приготвени сладки. Меденките са не само вкусно лакомство, но и чудесен начин да внесем празнична атмосфера у дома. Те са идеални за семейни моменти, украса на елхата или дори като подарък за близки. Ето как можете да си направите сами тези сладки изкушения.
Необходими съставки
2 яйца
200 г мед
150 г захар
125 г масло
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
щипка карамфил на прах
около 500 г брашно
Подгответе тестото
В голяма купа разбийте яйцата със захарта, докато се получи пухкава смес. Разтопете маслото заедно с меда на слаб огън и го оставете да изстине леко. Добавете го към яйчената смес. Прибавете подправките и содата, след което започнете да добавяте брашното на части, докато получите меко, но не лепкаво тесто.
Увийте тестото във фолио и го оставете в хладилника за 30-60 минути. Това ще улесни разточването му.
Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност на дебелина около 5 мм. Използвайте коледни формички – звезди, елхички, снежинки – за да изрежете меденките.
Подредете ги върху тава, покрита с хартия за печене, като оставите малко разстояние между тях. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 8-10 минути, докато станат леко златисти.
След като меденките изстинат напълно, можете да ги украсите с цветна айсинг глазура, шоколад или захарни поръски. Това е чудесна възможност да включите и децата в процеса.
Полезни съвети
Ако искате меденките да са по-меки, сложете ги в кутия с капак и добавете парченце ябълка вътре – това ще помогне за задържане на влагата.
За по-интересен вкус, може да добавите настъргана портокалова кора или щипка индийско орехче.
Декорирането с глазура става по-лесно, ако използвате пош или найлонов плик с отрязан връх.