Как да си направим коледни меденки?

Коледа е времето, когато домът се изпълва с уют, топлина и аромат на домашно приготвени сладки. Меденките са не само вкусно лакомство, но и чудесен начин да внесем празнична атмосфера у дома. Те са идеални за семейни моменти, украса на елхата или дори като подарък за близки. Ето как можете да си направите сами тези сладки изкушения.

Необходими съставки

2 яйца

200 г мед

150 г захар

125 г масло

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. канела

1/2 ч.л. джинджифил на прах

щипка карамфил на прах

около 500 г брашно

Подгответе тестото
В голяма купа разбийте яйцата със захарта, докато се получи пухкава смес. Разтопете маслото заедно с меда на слаб огън и го оставете да изстине леко. Добавете го към яйчената смес. Прибавете подправките и содата, след което започнете да добавяте брашното на части, докато получите меко, но не лепкаво тесто.

Увийте тестото във фолио и го оставете в хладилника за 30-60 минути. Това ще улесни разточването му.

Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност на дебелина около 5 мм. Използвайте коледни формички – звезди, елхички, снежинки – за да изрежете меденките.

Подредете ги върху тава, покрита с хартия за печене, като оставите малко разстояние между тях. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 8-10 минути, докато станат леко златисти.

След като меденките изстинат напълно, можете да ги украсите с цветна айсинг глазура, шоколад или захарни поръски. Това е чудесна възможност да включите и децата в процеса.

Полезни съвети

Ако искате меденките да са по-меки, сложете ги в кутия с капак и добавете парченце ябълка вътре – това ще помогне за задържане на влагата.

За по-интересен вкус, може да добавите настъргана портокалова кора или щипка индийско орехче.

Декорирането с глазура става по-лесно, ако използвате пош или найлонов плик с отрязан връх.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply