глоба на работното място

Експертите категорични: Глобите на работа са незаконни!

Много работодатели и началници решават да налагат глоби на служителите си с цел по-добра дисциплина, но малцина от нас са наясно, че тези парични санкции са незаконни, пише в. „Монитор“.

„Всяка парична санкция е незаконна. В Кодекса на труда ясно е регламентирано какви са наказанията – забележка, предупреждение за уволнение и прекратяване на договора.“, обяснява адвокатът по трудово право Ива Тодорова.

Санкциите, които работодателите прилагат обикновено са разписани във вътрешните правила на фирмата. „Независимо от това, тези глоби са незаконни.“, заяви и юристът Стефан Кирилов.

Оказва се, че най-често началниците удържат от заплатата на подчинените си, заради закъснения. Санкциите варират от 5 лв до 100 лв. в зависимост от забавянето на служителя.

Според Кодекса на труда служителите трябва да спазват работното си време. За традиционно закъсняващите законът предвиждат дисциплинарно уволнение. Така всеки явил се в офиса час след началото на работния ден поне 3 дни в рамките на един месец може да се окаже безработен.

Работодателите са категорични, че „ценоразписът“ за провиненията прави служителите по-дисциплинирани. „Когато знаят, че може да им удържим пари от заплатата служителите отиват на време. Иначе непрекъснато има закъсняващи“, твърди управителят на супермаркет Велин Веселинов.

За да затегнат реда в офиса някои от началниците въвеждат глоби за телефонни разговори в работно време. Други пък стигат по-далече, въвеждайки 50 лв. удръжка „непроведен разговор с шефа“ по време на почивните дни.

Източник: „Монитор“    

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply