img

120-годишен индийски монах разкри своята тайна за дълголетие!

/
/
/

Въпреки твърденията му, че е вече на 120 години, индийски монах, който казва, че е най-старият човек, живял някога на планетата, изглежда в забележително добра форма.

В паспорта на хиндуиста Свами Шивананда пише, че е роден на 8 август 1896 година. Ако това е вярно, животът му преминава през три столетия, но независимо от възрастта си, Свами продължава да практикува йога по няколко часа на ден.

В момента индуистът кандидатства да бъде вписан в книгата с рекордите на Гинес.

Свами ШивандаСега там като най-дълголетен човек фигурира японецът Джироемон Кимура, починал през юни 2013-та на 116 години и 54 дни.

Индийските власти потвърдиха автентичността на данните в паспорта на Свами чрез проверка в регистър на религиозен храм. Дори и за мнозина много по-млади индийци религиозните регистри са единственото място, където е записано кога са родени.

Независимото потвърждение на възрастта на Свами обаче, ще е много по-трудно.

Свами Шивананда е от свещения град Варанаси и израства в изключителна бедност. Избира да се замонаши и днес казва, че дълголетието му е постигнато благодарение на йога, дисциплина и безбрачие.

„Водя прост и подреден живот. Ям проста храна – само варено без мазнина и подправки, ориз и яхния от леща с една-две зелени люти чушки. Свами е висок 1,58 метра и спи на постелка на пода, а за възглавница му служи дебело парче дърво.

„Избягвам яденето на мляко и плодове, защото според мен те са деликатеси. Като дете често си лягах с празен стомах”, казва Свами.

Монахът обяснява, че негови последователи са го убедили да потърси публичност и да обяви възрастта си.

Свами остава сирак една 6-годишен, а роднините му го дават за отглеждане на духовен гуру, с когото пътува из Индия, преди да се установи във Варанаси.

Свами няма сериозни здравословни проблеми, живее самостоятелно и дори пътува с влак.

Роден е в колониална Индия в епоха без електричество, автомобили и телефони, но казва, че новите придобивки не го блазнят и че днес хората имат много повече, но са по-нещастни.

Коментирай чрез Facebook
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *