img

Тази задача обърка хиляди ученици и предизвика истински спорове за решението! Колко е верният отговор според Вас?

/
/
/
14296 Views
Със сигурност звучи страхотно, когато студенти спорят за проста задача. Илюзията се срива след първия поглед към нея.
Имаше много от тези, които сериозно написаха напълно грешни отговори.

Какво е истинското решение за тази задача?

Източник: Blitz.bg

Коментирай чрез Facebook

1 Comments

  1. Аз пък си мисля следното: след като няма скоби, процесите се случват последователно без приоритет на умножение/ деление пред събиране/ изваждане
    2 – 2 = 0
    0 х 2 = 0
    0 + 1 = 1

    и за мен отговора е: „1“ с положителен знак. Използвайте калкулатор и нанесете последователно цифрите и знаците…ще получите „1“

    ако ги разделите по двойки със скоби се получава „0“
    (2 – 2) х (2 +1) = 0
    (2 – 2) = 0
    (2 + 1) = 3
    0 х 3 = 0

    скобите просто отделят процеса наставащ в тях без значение дали е изваждане, събиране, деление или умножение. После този сбор се оперира с „+“, „-„, „:“ или „х“ – според условието на задачата.

    Ако задачата бе например: 2 – (2 х 2) + 1 = -1 /отрицателна стойност/

    2 – 4 = -2 /като „4“ е резултата от сбора в скобите
    -2 + 1 = -1

    пресмятането си става от ляво на дясно по принцип

    ако същата задача „2- (2 х 2) + 1 =“ се пресметне на обратно от дясно наляво ще се получи „3“

    1 + 4 = 5 /“4″ отново е сбора в скобите/
    5 – 2 = 3

    …но в последния вариант трябва изрично да е посочено пресмятането от дясно наляво като условие на задачата

    то ако искам мога да го сметна и така със следните условия:
    – приоритетен е процеса в скобите
    – резултата от сбора в скобите се вади или събира според това дали резултата на сбора извън скобите е положително или отрицателно число. Ако е положително – сбора на резултата вътре в скобите се събира със сбора на резултата извън скобите. Ако е отрицателно – сбора от резултата вътре в скобите се изважда от резултата извън скобите
    2 – (2 х 2) + 1 = 5

    (2 х 2) = 4

    2 – 1 = 1 /(+2) – (+1) = (+1)/ сбора е положително число, следователно следващият процес е „събиране“

    4 + 1 = 5 /(+4) + (+1) = (+5)

    Ето, че си измислих нова математика 🙂

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *