img

Внимание, нова измама е в сила! Получите ли мейл от НАП в никакъв случай не го отваряйте!

/
/
/
loading...
Криптовирусите отново налазиха българските потребители. Този път измамата е маскирана, като съобщения от Националната агенция по приходите и се разпространяват в електронните пощи на потребителите със заглавие „Принудително изпълнение”.

В самото съобщение два реда посочват, че за повече информация човек трябва да отвори прикачения архив. Съобщението е подписано от някой си „Радослав Стоянов”. Не е трудно човек да се заблуди, ако не обърне внимание на странния подател на съобщението, пише TrafficNews.

Ако човек е невнимателен и направи грешката да отвори прикачения .zip файл, той рискува да бъде заразен от криптовирус, който да го лиши от огромна част от данните на компютъра му.

Криптовирусите правят точно това – криптират файловете на харддиска ви и ги правят неизползваеми. Единственото спасение е ключ, който можете да получи само ако платите голяма сума на човека, създал вируса.

Писмо от НАППотърпевша е получила спам писмото с вируса в своята поща. Тя напомня, че през 2016 г. криптовирусите са се разпространявали, замаскирани с информация за промени в сроковете на НОИ и НАП. Сега поне няма правописни грешки в текста на съпровождащото съобщение, посочва тя.

Нашият съвет е да не отваряте никакви прикачени файлове от писма в електронната ви поща от непознати лица или с необичаен e-mail адрес. Това е особено валидно, когато става дума за някакъв вид архивен файл, т.е. с разширение .zip или .rar след името.

Източник: kakata.info

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *