img

Много е важно да го знаете: Как да се предпазим от рак на червата?

/
/
/
Медиците отбелязват, че ракът на червата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания.

По думите на специалистите, „около половината от новите случаи на рак на дебелото черво е възможно да бъдат избегнати, ако се контролират вредните навици.“

Предлагаме ви препоръките на научните работници, които бяха публикувани в изданието „Телеграф“:

Поддържането на фигурата е надеждна профилактика на тази болест. Анализ на стотици научни работи по изучаване морфологията на рака на червата показва, че хората, които поддържат в норма теглото си и се стараят да не допускат натрупване на мазнини в областта на талията, снижават значително риска от това да заболеят от рак на червата.

Физическата активност е важно средство за превенция. Учените уточняват, че не става дума за задължителен сутрешен джогинг или за системни посещения на спортните зали. Обичайното почистване на дома или разходка пеша дават положителен ефект.

Редовният прием на растителни влакна е другото правило, което клиницистите подчертават. Всеки 10 грама от тях в ежедневната дажба снижават развитието на рака на червата с 10%, конкретизират те. Най-добрият източник на целулоза са „грубите“ плодове и зеленчуци и зърнените храни.

Сведете до минимум алкохола и червеното месо, съветват учените. Особено това се отнася за преработените месни продукти и полуфабрикати. Така наречените месни деликатеси при еднакъв обем са по-опасни от печеното, задушеното и вареното месо, предупреждават те.

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Facebook
loading...

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *