субтрополис

Вижте какво се случва в най-големият подземен град в света – СУБТРОПОЛИС

Много от жителите на Канзас сити не подозират, че дълбоко под краката им съществува цял един подземен свят.

Става дума за сложна система от пещери с общ размер 5 милиона квадратни метра, която е превърната в най-големият подземен бизнес център в света. Това включва модерни офиси, индустриални зони, компютърни центрове, складови пространства и т. н. Всичко това е свързано помежду си с шокираща система от преплитащи се подземни пътища, улици и транспортни възли, разказва Иво Иванов в рубриката си „По пътя“ за „120 минути”.

Те са толкова широки, че по тях спокойно се носят в двете посоки не само автомобили, но и огромни 18-колесни камиони.

Има дори пътни знаци и обозначения, тъй като човек спокойно би могъл да се загуби в безкрайните пещерни лабиринти.

Канзас
Снимка: btvnovinite.bg
Подземният град се нарича „Субтрополис“ и в него в момента работят близо 2 хиляди души.

Много интересни слухове са свързани с този странен пещерен свят, а най-настойчивият от тях е свързан със Студената война.

Много хора вярват, че това място е било създадено в средата на 20-и век с идеята да подслони определен сегмент от американското население в случай на ядрен апокалипсис.

Не се знае дали в това има някаква истина, но със сигурност е ясно, че „Субтрополис“ е започнал да се формира малко преди появата на първите динозаври, когато на това място са започнали да се наслагват огромни количества варовикови седименти.

270 милиона години по-късно пещерите са били закупени ето от този човек, когото мнозина смятат за гений. Това е Ламар Хант – един от титаните на американската индустрия. За него често казват, че имал способността да наднича в бъдещето. Натрупал е милиарди благодарение на предприемчивост и мълниеносни бизнес рефлекси. Той е и създателят на прословутия Супербоул, който се състоя точно преди седмица.
Още преди няколко десетилетия съобразителният милиардер е преценил, че това място има огромен потенциал като недвижима собственост.
Не му трябват покрив и стени, отопление и охлаждане, температурата е винаги 20 градуса по Целзий, влагата е идеална, а пещерните галерии се поддържат от естествени варовикови колони, които са три пъти по-здрави от бетон.
Днес това място е индустриален кошер, в който може да се натъкнете на някои много интересни неща. Например някъде дълбоко в пещерите Карл Питерсън бившият президент на местния отбор по американски футбол, имаше зашеметяващ свръхлуксозен офис, в който  настояваше да провежда сделките си с агентите на играчи. Той вярваше, че странната обстановка му носи психологическо предимство в преговорите.
В „Субтрополис“ се съхраняват и някои съкровища с неизчислима цена. Например Американската филмова академия пази тук оригиналните целолуидни ленти на най-големите холивудски шедьоври като „Отнесени от вихъра“, „Магьосникът от Оз“ и много други. Пак тук федералното правителство е подслонило стотици милиони пощенски марки, между които най-скъпите колекции на американската филателия. Много са компаниите, които използват модерното складово пространство, но един от най-интересните наематели е стихийно разрастващата се индустрия на „клауд“ технологии.
Канзас
Снимка: btvnovinite.bg

Средата в хладните и защитени от външния климат пещери е идеална за капризните сървъри на компаниите, складиращи и обработващи компютърни данни. Но това не е всичко. Оказва се, че всяка година из безкрайните катакомби на „Субтрополис“ се провежда епохално надбягване. Идеята е чрез това странно състезание феновете на дългите разстояния да окажат нещо като фитнес съпротива на вилнеещата навън зима.

Канзас
Снимка: btvnovinite.bg
Вътрешното пространство на „Субтрополис“ е главозамайващо и трудно описуемо. Много е обширно и объркващо, тъй като артерии от идентични пътища и коридори са превърнали пещерите в сложна паяжина от транспортни възли.
Източник: btvnovinite

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply