img

Горещ или студен душ си взимате? Вижте техните плюсове и минуси!

/
/
/
loading...
Вземането на душ е важна част от ежедневните ни ритуали, но в зависимост от температурата на водата и времето, което прекарваме в къпане, може да постигнем различни ползи.

Според това дали харесвате гореща вода за къпане или предпочитате студената ползите за здравето ви са различни. Вижте какво печелите и какво губите, когато взимате вашия любим душ. И може да ви накара да преосмислите дали да не завъртите кранчето обратно следващия път.

Някои го предпочитат горещ

Горещи душове могат да облекчат напрежението и да успокоят схванатите мускули. Ако имате мощен душ, още по-добре! Нека топлата вода да действа като мини масажор на раменете, врата и гърба. Проучванията показват, че горещият душ може да повиши нивата на окситоцин и да облекчи тревожността. Всеки, който работи под стрес, може да се възползва и да стимулира хормона на любовта (окситоцинът е наричан така)!
Един горещ душ също може да облекчи симптомите на настинка, тъй като горещата пара овлажнява ноздрите и помага да изхвърлите секрети.

Някои го предпочитат студен

Студените душове – колкото и непоносими да са, всъщност са наистина добри за нашите тела! Къпането със студен душ в последните пет минути ще бъде като „шок“ за тялото ни и ще го държи будно. Рязката промяна на температурата облекчава умората в тялото и увеличава пъргавината на ума.

По-студен душ (около 20 градуса) за две до три минути веднъж или два пъти дневно се препоръчва за лечение на депресия. Само не забравяйте да се консултирате с вашия лекар преди да опитате това!
В по – различен аспект студеният душ е по – полезен за косата и кожата – те хидратират и помагат да се справим със заплетените краища.

Източник: Profit.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *