img

Facebook разработва специален алгоритъм, който да разпознава самоубийците

/
/
/
loading...
Социалната мрежа Фейсбук забрани на своите разработчици да наблюдават огромното количество данни, които компанията генерира.

В понеделник компанията обяви, че вече е предприела мерки и действия срещу разработчици, които създават инструменти за наблюдение на данните на потребителите на мрежата.

По-рано беше съобщено от Американския съюз за граждански свободи (ACLU), че Facebook и Instagram са предоставили потребителски данни на Geofeedia – компания, разработваща продукти за наблюдение – които след това се продават на органите на реда.

След това съобщение обаче от Facebook са преустановили предоставянето на данни на Geoeedia.

От социалната мрежа обявиха още, че са създали алгоритъм, който ще „изчислява“ и намира хората, които са податливи към самоубийство, съобщи BBC. Според медията механизмът ще анализира постовете и коментарите и ще определя дали човекът се нуждае от помощ.

Изкуствен интелект ще търси споменаването на болката и тъгата в постовете на потребителите, както и ще следи за въпроси в коментарите на приятели или фрази, като: „Добре ли си?“, „Аз съм притеснен за теб“ и други.

Засега проектът е стартирал само в САЩ, но скоро ще бъде на линия и в други страни.

От социалната мрежа обявиха също, че си сътрудничат с няколко организации за психично здраве и потребителите ще могат в реално време да се свързват със специалистите. Това ще става посредством добавяне на специална платформа.

Източник: ПИК

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *