признаци на инсулт

Трябва да ги знаете, защото може да спасят живот: 4 симптома, които предсказват появата на инсулт

За начало, представете си една история.

Разпускате в градския парк, и изведнъж виждате, как възрастен човек спокойно се разхожда и изведнъж пада на земята. Бързате да му помогнете, но човекът казва, че всичко е абсолютно наред и просто се е спънал.

Мъжът изглежда блед и изтощен, но можете да повярвате, че си е наред. За останалата част от деня, той прекарва както обикновено, а вечерта го взима линейка. Мъжът е починал от инсулт.

И ако можехте да му помогнете, като разпознаете опасността когато е паднал, уж без причина, той би оцелял.

Но как? Как е възможно?

Невролози твърдят , че един инсулт само изглежда внезапен. В действителност, неговите симптоми могат да се видят по-рано, затова е важно да се научим да ги разбираме. И ако е така, фаталната атака може да бъде „отложена“.

Тук са 4 ясни индикации, че може да пострадате всеки момент:
  • Накарайте човекът да се усмихва широко. Той не ще бъде в състояние да се усмихне широко, или ще го направи с голяма трудност.
  • Човек, който просто се „спъва“, нека се опита да каже нещо елементарно, но по-дълго от две думи. Нека напълно и ясно каже: “ Аз се препънах, но всичко е наред, не се тревожете.“
  • Помолете го да вдигне ръце над главата си. Пациентът ще бъде в състояние да изпълни тази задача само частично.
  • Помолете го да покаже езика си. Ако го обърне на една страна или изглежда крив, веднага го заведете до болницата.
  • Ако плашещият момент все още не е достигнат, но хората, близки до вас се оплакват от скованост, главоболие, виене на свят и рязък спад в зрителната острота, обадете се на Вашия лекар, да ви посети у дома. В рамките на няколко часа може да стане забележимо по-лошо.
  • Други симптоми: рязък спад в зрението на едното око, внезапна и безпричинно повръщане, проблеми с координацията, внезапна загуба на съзнание.
  • Кардиолозите казват, че ако им кажете за тези знаци, най-малко 10 души, могат да бъдат спасени навреме.
Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply