img

Вижте какво съдържа шифъра на Войнич, за който учените смятат, че е тайната на живота!

/
/
/
loading...
Руски математици твърдят, че ръкописът на Войнич е написан на два езика, без гласните букви.

Учените от института по приложна математика към Руската академия на науките са убедени, че именно така е зашифрован ръкописът – като е записан на два езика, без гласните и интервалите. Полученият набор от символи е съединен в нов текст и той е накъсан с интервали. Според специалистите, около 60 процента от текста е на английски или немски език, а останалата част на романски език – италиански или испански, или на латински, разказват от „Монитор“.

До тези изводи математиците са стигнали със статистически анализ на текста.

Те са сравнявали буквените съчетания и разстоянията между тях, показателя на Херст за автоматично обработване за различни езици и са направили спектрален портрет на матрици от съчетания от две букви.
Според един от авторите на изследването, възстановяването на целия текст не е възможно, защото вариантите на думите са прекалено много. Първоначално специалистите планират да определят езиците, на които е написан текстът.

Ръкописът на ВойничРъкописът на Войнич е средновековен труд, написан през 15-и век от неизвестен автор.

Той е открит от антикваря Вилфрид Войнич и е наречен на него. Правени са многобройни опити да бъде дешифриран, все неуспешни. Според една от по-новите теории, той е написан поне частично на езика на ацтеките и съдържа описание на флората и фауната на Новия свят.

В книгата има над 170 000 отделни знака, обикновено отделени един от друг с малки промеждутъци.

Повечето от знаците са изписани с едно или две прости движения на перото. Целият текст на ръкописа е съставен с азбука от 20-30 букви. Изключение правят няколко десетки особени знака, които се появяват в книгата по един-два пъти.

По-големи разстояния между знаците разделят текста на около 35 000 „думи“ с различна дължина.
Изглежда, че те се подчиняват на някакви правописни или фонетични правила. Някои знаци трябва да се появяват във всяка дума (както гласните), някои никога не са след други, някои могат да бъдат удвоени, а други не.

Източник: ПИК

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *