img

Вижте кой е народът, където мъжете нямат думата и само жените командват!

/
/
/
loading...
Tуарегите – това не е само част от марката Volkswagen, а и един от най-уникалните народи в света.

Тези африканци са запазили доста странна традиция – там господстват жените, а мъжете трябва да покриват лицата си

Впрочем, те са свикнали с този женски режим и му се подчиняват. Това се нарича матриархат, ако случайно не знаете, и означава, че мъжете се потискат по полов признак, докато в целия цивилизован свят обикновено е точно обратното – именно жените страдат. Но нека да разгледаме тези невероятни хора по-отблизо!

ТуарегиЛегендата разказва, че корените на туарегите произхождат от легендарната прамайка и велика владетелка – Кралицата на Сахара Тин Хинан. Тя някога била амазонка и дошла в Хогар от южната област на сегашната държава Мароко, когато се е наричала Тафилалет. Между другото, през 1925 г. в района на древните укрепления Abalessa в Ахагар е открито богато погребение на знатна жена. Туарегите смятат, че това е тяхната кралица.

Официално туарегите са мюсюлмани, но това въобще не е отразено в техните традиции: жените от този народ имат много повече права, отколкото мъже.

Те не покриват лицата си, могат да имат неограничен брой любовници и сексуални отношения, и никой няма право да ги осъжда за това.

Туарегите ревниво крият неприкосновеността на личния си живот, затова мъжете ходят при жените само под прикритието на тъмнината. Освен това на жените принадлежи цялото имущество, както движимо, така и недвижимо. А в случай на развод имуществото дели пак жената – мъжът трябва да се задоволи с това, което му бъде дадено.

Тайните на туарегитеЖените пазят културното наследство на своя народ. Те се учат да четат и пишат от детството си, докато мъжете, въпреки че са смели воини и добри търговци, в пълнолетието си получават от бащата само остър меч и специално покривало за лицето, което не трябва да свалят дори у дома си по време на хранене. Да вижда лицето на мъжа е допустимо само за любовницата или съпругата.

В Африка живеят около един милион туареги, които са разделени на множество племена. Те са номадствали из Сахара в продължение на хиляди години, търсейки за камилите нови пасища. Заслужава да се отбележи, че без камилите тези хора не биха оцелели в пустинята.

Между другото, камилата е единственото нещо, което остава на мъжа след развода. 😀

Племе където само жените командватТуaрегите са единственият народ в света, където мъжете са задължени да покриват лицата си с превръзка, а за да се хареса на някое момиче, младият мъж трябва да има различни таланти. Особено се цени, когато той може да пише на любимата си стихотворения. И ако тя му отговори в същата форма, остава само да се чака залеза за да се направи поетична вечер за двама.

Ето това е историята на туaрегите ! В днешно време, изглежда, няма значение кой си ти – мьж или жена. Тази граница постепенно се размива заедно с развитие то на общество то. Ние не можем да преценим какво ще излезе от това, обаче, ако изведнъж стане дума за матриархат, има от кой да се поучим: Туaрегите, най-вероятно, няма да ни откажат!

Източник / НЕПОЗНАТО

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *