истината за цигарите

Истината за цигарите ЛЪСНА! Вижте как ни ЦАКАТ и защо уж леките цигари са ПО-ВРЕДНИ!

Популярните днес леки цигари се оказват особено опасни, тъй като предизвикват една от най-агресивните форми на рак – аденокарцином, се казва в статия, публикувана в Journal of the National Cancer Institute.

Така наречените леки цигари се отличават от обикновените по това, че в техния филтър, както уверяват производителите, са направени дупчици, помагащи за очистване на дима от катран, никотин и други канцерогени преди те да попаднат в дробовете.

През тези дупки, според замисъла на производителите, в цигарения дим попада чист въздух, който го прави по-малко опасен.

„Цигарените компании за пореден път мамят лекари и пушачи, заставяйки ги да мислят, че подобни цигари са безопасни за здравето. Получените от нас данни показват, че съществува напълно отчетлива връзка между тези вентилационни дупчици и епидемията от аденокарцином в последните две десетилетия“, заяви Питър Шилдс от университета на щата Охайо в Колумбия.

Шилдс и неговите колеги анализират данните, които са събрали службите по здравеопазване на САЩ и други групи учени от средата на 1960-а година, когато такива цигари се появяват на пазара.

Освен това учените се добрали до вътрешна статистика и изследвания на цигарените компании, което разширило базата данни до повече от три хиляди публикации и документи. Анализът им е разкрил интересна тенденция. Честотата на развитие на всички болести, свързани с пушенето, постепенно намалява заради намаляването на количествата смоли и други вредни вещества в дима.

Но това не се касае за аденокарциномите. Екипът на Шилдс е стигнал до извода, че главната причина са леките цигари.

„Филтърът променя горенето на цигарата, обогатявайки дима с канцерогени, а пушачите пушат по-дълго и по-често, което позволява на дима да проникне в дълбочините на белите дробове, където обичайно се формира аденокарценома“, казват учените.
Всичко това, както смята Шилдс, говори за необходимостта от пълна забрана на подобни филтри в най-скоро време и уведомяване на пушачите за опасността от пушене на леки цигари, за която те не подозират.

Превод: ПИК

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply