бяла отрова

Най-опасната бяла отрова, която ядем всеки ден без да подозираме – вижте!

Ето как изглежда натриев глутамат Е621 – добавка, която се поставя в големи количества в почти всички видове храни и ресторантите я познават доста добре, а се добавя, за да усили вкуса на храната.

Бял кристален прах, който прилича на сол и захар. Водният разтвор от него има вкус на супа с месо. Може да бъде добавен във всяка храна. Натриевият глутамат води до увеличаване на апетита, преяждане и до наднормено тегло.  Използва се с цел да се насърчат клетките в мозъка, действието е като наркотик, прониква лесно в кръвта и мозъка и води до промяна на гените, които са отговорни за усещане на вкус.

Натриевият глутамат се съдържа във всички колбаси, салам, хот-дог, суджуци, чипсове, готови супи, консерви, бира и много други.

Безвредна доза за организма на възрастен е 1,5 грама на ден, за деца – не повече от половин грам. Днес в света се употребяват около 200 хиляди тона годишно от тази добавка. Симптомите на предозиране от Е621 се нарича синдром на китайския ресторант и биха могли да бъдат сънливост, мигрена, нарушения на зрението, хормонален дисбаланс, гадене, слабост, световъртеж, болки в гърдите и друго. Открит е през 1907 г. в Япония от Икеда Кикунае, който в експерименти открил, че веществото усилва вкуса на храната.

Натриев глутамат Е621Той не само усилва естествения вкус на продуктите, но и подобрява вкуса и аромата на консервирането, бързата храна, замразените продукти.

Той е доста популярен в Америка и благодарение на него, там се купува повече храна. По време на експеримента, изследователите добавяли натриев глутамат в храната на мишки и те загубили зрението. Една от негативните последици от употребата на натриев глутамат е, че той влияе върху рецепторите на езика, които с течение на времето влошават възприемането на храна.

Често пъти, поради натриев глутамат, който прави храните много вкусни, ние не можем да спрем да ядем храни като чипсове, шоколади, готови супи и др. Той предизвиква зависимост, т.е. човек на подсъзнателно ниво да предпочита продукти, които го съдържат и това е добре дошло за производителите, тъй като се увеличава тяхната продажба.

Не забравяйте! Производителите на храни имат изгода да употребяват Е621, тъй като с тази добавка намаляват разходите за производство и маскират неквалитетната стоки.

Източник: Блиц

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply