методи против забременяване

Вижте как жените от древен Египет са се пазили от забременяване!

В наши дни думата контрацепция не предизвиква асоциации, свързани с поглъщане на съмнителни билкови отвари, кихане или пък поставяне на крокодилски екскременти във вагината.

Да, не сте прочели грешно, крокодилски екскременти. Но жените и мъжете в древния свят използвали разнообразие от необичайни методи за предпазване от нежелана бременност, като ефективността и хигиената не са задължителни. Вижте девет начина за контрацепция, използвани в Гърция, Рим, Египет, Месопотамия, Индия и Китай.

Акация и мед

Около 1600 г. пр. н. е. жените от Египет и Месопотамия използвали помощта на акацията в борбата с нежеланата бременност. Те смесвали неузрелите плодове на дървото с мед и смлени фурми. След това потапяли парче памук или плат от друго растително влакно в тази паста и го поставяли във вагината си като тампон. Този метод бил много по-ефикасен, отколкото подозирате: акациевата смола ферментира в млечна киселина, която действа като спермицид.

Силфий (резене)

Древните минойци, египтяни, римляни и гърци обожавали резенето. Те използвали растението, за да облекчат подут стомах, да подправят храната си, да ароматизират тялото си и да се предпазят от нежелана бременност. Шест века жените пиели сърцевидните семена на резенето под формата на сок веднъж месечно, като естествено средство за контрацепция. Те също така поставяли вълна, потопена в сока на растението, в своята вагина, за да се предпазят от бременност. Резенето е изключително важен продукт в древната Средиземноморска търговия. Киренийците дори го изобразявали на своите монети.

Учените не са сигурни как точно резенето действало като контрацептив и дали въобще е имало ефект. Едно проучване, проведено през 1985 г., открива, че екстракт от растение, подобно на резенето, предотвратява забременяването при плъхове при орален прием, но същата доза не влияела върху хамстери. Контрацептивните му „способности“ могат да се оправдаят с ниската раждаемост в Рим. Древните фермери не можели да отглеждат резенето – то растяло само край Кирена в днешна Северна Африка – и растението изчезнало през I-II в. пр. н. е.

Кихане

Известният гръцки гинеколог Соран Ефески (I-II в.), който се грижел за жените в древен Рим, пише, че когато мъжът еякулира, жената трябва да задържи дъха си и да се дръпне малко, за да не успее семето му да проникне прекалено дълбоко в матката. След това трябва да стане веднага и да клекне, след което да предизвика кихане и внимателно да избърше вагината си. Въпреки че Соран не изпада в подробности как точно да се предизвика кихане, неговият подход има за цел да изхвърли семенната течност от тялото на жената.

Течно олово и живак

За да намалят плодовитостта си древните китайки (обикновено проститутки или конкубинките на императора или други членове на управляващата партия) пиели олово, живак и арсен, а понякога и трите едновременно. Въпреки опасността от сериозни странични ефекти като бъбречна недостатъчност, увреждане на мозъка и дори смърт, тези жени пиели достатъчно количество от опасните вещества, за да не могат да заченат, но не толкова много, че да се натровят. Някои жени в древна Гърция също приемали течно олово, за да се предпазят от нежелана бременност.

Крокодилски екскременти

Древните египтянки (около 1800 г. пр. н. е.) използвали необичайно средство за контрацепция – крокодилски екскременти. След смесването на фекалиите на влечугото с ферментирало тесто, жените поръсвали със сместа вулвата си или я слагали във вътрешността на вагината си, за да препречат пътя на сперматозоидите и те да не могат да достигнат до матката. Други древни народи в Близкия изток и Индия използвали по подобен начин слонските екскременти. Освен, че поставянето на фекалии в човешкото тяло не е особено хигиенично, учените не са и сигурни колко ефективно е било за предпазване от нежелана бременност. Някои изследователи смятат, че алкалната природа на фекалиите може би убива сперматозоидите, докато други твърдят, че повишаването на естествената киселинност на вагината е полезно за спермата. Разбира се, не е изненадващо, че днес не се намират много желаещи да тестват този метод на контрацепция.

Зехтин

Според Соран, гъркините и римлянките, които не искали да зачеват, трябвало да намажат отвора на матката с мехлем от стар зехтин. Гръцкият лекар предлага и рецепта за примитивния спермицид, състоящ се от зехтин, мед, кедрова смола или сок от балсамово дърво, с или без олово. Соран вероятно взаимства този контрацептив от Аристотел, който твърдял, че жените трябва да слагат зехтин или кедрово масло във вагините си, за да забавят движението на сперматозоидите.

Гхи и сол

Както се убедихте до тук, жените в древността използвали най-различни подръчни средства за контрацепция. През I в. пр. н. е. жените в Индия поставяли памук, натопен в гхи (пречистено масло), мед и/или екстракт от дървесни семена във вагината си. Те също така използвали каменна сол като спермицид, което звучи доста болезнено, но индийките вероятно са стривали кристалите на по-малки и не толкова остри парченца.

Плодове от хвойна

Педаний Диоскорид е роден в Мала Азия през I в. пр. н. е. и е лекар, който описва медицинската употреба на много билки. В своята енциклопедия De Materia Medica, той пише, че мъжете и жените трябва да стриват плодчетата на хвойната и да мажат с тях гениталиите си. Въпреки че ефективността на хвойновите плодчета е спорна, те може би намаляват вероятността за проникване на сперматозоидите.

Нар

Друг метод за контрацепция, предложен от Соран, включва нар. Според гръцкия гинеколог, жените трябва да настържат вътрешната страна на прясна кора от нар, да добавят вода и да промият с тази смес вагината си. За да стане още по-сложен този метод на контрацепция, Соран предлага алтернативни рецепти: две части кора от нар към една част шикалки; или равни части кора от нар с розово масло и смола. След поставянето на нара във вътрешността на вагината си, жените трябва да пият медена вода, пише „Фрамар“.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply