нова година спестяване на пари

Ще спестявате ли пари през новата година? Ето 10 съвета, които ще ви помогнат за целта!

Не ви ли достигат парите в края на месеца? Е, значи е време да се замислите върху управлението на личните си финанси. Ето 10 правила, които трябва да спазвате, пише profit.bg.

1. Заплата и спестявания
Заплатата не е същото като спестяванията ви. Последните са много по-важно от това, което печелите в момента. Учудващо е колко малко хора осъзнават тази проста истина. Това, че днес печелите добре, не ви прави богати, а по-ниската заплата не ви прави бедни. Всичко, което има значение е сумата, която успявате да спестите.

2. Спестяванията са по-важни дори и от инвестициите
Ако в края на всеки месец успявате да заделите между 10 и 20% от дохода си, то вие ще сте добре финансово. Или най-малкото ще сте подготвени за евентуални черни дни – боледуване, освобождаване от работа или друг непредвидени разходи около дома ви.

3. Отървете се от кредитните карти
Имате ли кредитна/и карти? Едва, две или повече? Е, време е да ги закриете. Ако не искате да го направите, то просто проверете колко пари прахосвате по тях. Инвеститорът Уорън Бъфет също съветва младите хора да стоят далеч от кредитните карти.

4. Внимавайте с покупките си
Навсякъде около нас има скъпи коли – може би за 50 000 или 100 000 лв. Е, явно тези хора не осъзнават, че дори и днес да печелят добре, доходите им няма да са същите след 10 или 20 години. Дано и те имат пари за годините си в пенсия…

5. Актив и пасив
Колата, скъпият часовник или дреха – всичко това не са ваши активи, а пасиви. Разходите по автомобила са новите гуми, застраховката Гражданска отговорност и евентуално Автокаско.
Т.е. автомобилът ни няма да повиши цената си в бъдеще. И ако малкото жилище е актив, то прекалено голямото вече е пасив – защото плащаме за нещо, което може и да не ползваме – втора или трета спалня, отопление, ремонти, данъци и т.н.
Активът пък е нещо, което може да увеличи парите ни. Българинът масово спестява в депозити, но днес лихвите са на нива от под 1%, което е доста ниско и няма да ни направи богати. Ето защо е добре да потърсим друга форма на вложения – борсово търгуван фонд, взаимен фонд, доверително управление на средства, злато и др. на вече спестените ни средства.

6. Няма нужда от лукс
Защо да си купите обувки за 200 лв., ако и тези от 50 лв. са ви от полза? Или пък нова чанта за 150 лв., или яке за 300 лв.? Знаете ли, че едни от най-богатите хора на света се придвижват в стари или не толкова скъпи коли, а други се обличат за суми, които са по-малко от това, което е върху вас? А защо вие да не го правите?

7. Има нужда от застраховки и осигуряване
Застраховките, както и осигуровките, които плащаме, със сигурност не са сред любимите ни разходи, но те ще са ни от ползва при настъпване на неблагоприятно събитие (земетресение, градушка, наводнение). Трудовият ни стаж, и съответно осигуровките ни, ще ни позволят да се пенсионираме. Е, да – с най-ниските пенсии в целия ЕС, но това е друг въпрос.
Осигуровките са ни нужни и при кандидатстване за кредит. По-висок осигурителен доход ще ви донесе по-ниска лихва на кредита ви.

8. Бюджет
Да, знаем. Това е „мръсна“ дума, но е факт, че хората трябва да разговарят за семейния си бюджет и да планират разходите си. Не го правите – значи сте от онези, на които не достигат пари в края на месеца.
Веднъж след като пресметнете месечните си разходи, ще видите какъв процент от парите си харчите за храна, дрехи, алкохол, цигари и т.н. Е, тогава е времето за орежете част от тях.

9. Пестете повече всяка година
Как можете да го постигнете? Потърсете си нова, по-доходна работа или почасова допълнителна работа, с която да увеличите доходите си, а оттам и спестяванията си.
И още веднъж – добре е да запомните, че материалните покупки няма да ви направят щастливи в дългосрочен план. Затова – помислете от кои от ненужните вещи вкъщи можете да се отървете. Още днес.

10. Четете
Прочетете книга. Или пък 10. В книжарниците вече се продават доста книги на тема лични финанси. Това, освен че ще обогатите културата ви, ще ви даде и доста добри идеи – най-вече за парите ви.

Източник: Блиц

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply