как да поумнеем

Как да поумнеете в 9 лесни стъпки?

Мислите си, че интелектът е нещо строго определено, което не зависи от странични фактори? Е, грешите. Истината е, че лесно можете да развиете умствените си качества, и то без да изчитате тонове литература и да решавате сложни задачи. Предлагаме Ви няколко прости трика, с които ще подобрите пъргавината на мисълта си.

1. Използвайте мъдро времето си в интернет. В мрежата можете не само да разглеждате социални мрежи и забавни картинки на животни, но и да научите много нови неща и да гледате интересни дискусии по научни и социални теми.

2. Записвайте си това, което сте научили.

3. Направете си списък не с нещата, които трябва да направите, а с тези, които вече сте свършили. Увереността и щастието представляват голяма част от интелекта.

4. Играйте настолни игри. Скрабъл, бридж, шах, пъзели – това са едни изключително приятни начини да раздвижите сивото си вещество.

5. Комуникирайте с умни хора, по възможност – по-умни от вас. Според експерти, коефициентът Ви на интелигентност е средноаритметичен на този на петимата Ви най-близки хора.

6. Четете много. Но не забравяйте, че качеството на прочетеното е също толкова важно, колкото количеството.

7. Обяснявайте наученото на околните.

„Ако не можете да обясните нещо по простичък начин, значи не сте го разбрали достатъчно добре”, е казал Айнщайн. Напълно сме съгласни с него.

8. Правете нови неща. Каквито и да е. След като прекъсва обучението си, Стийв Джобс започва да посещава калиграфски курсове. На момента тази дейност не изглежда особено значима, но по-късно дизайнерските умения са му от голяма полза в Apple.

9. Научете нов език

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply