етикет

Всеки трябва да го знае, а най-вече жените: 18 неписани правила от етикета, които са задължителни в живота!

Етикет е съвкупност от неписани, но общоприети правила и норми на поведение. Той е определящ при създаване на първите впечатления за човека.

В съвременния свят незнанието на правилата на етикета означава да вървиш срещу обществото, представяйки себе си в недобра светлина. Предлагаме ви селекция от актуални за съвремието правила, които трябва да знае и да спазва всеки уважаващ себе си и другите човек.

1. Никога не ходете на гости без предварително да сте се обадили.

Ако вас са ви посетили без предупреждение, можете да си позволите да бъдете по халат и с ролки на главата. Една британска дама сподели, че при появата на неканени гости, тя винаги си обува обувки, слага си шапка и си взема чадъра. Ако човекът й е приятен, тя възкликва: „Ах, колко хубаво, че току-що се прибрах!“ Ако й е неприятен: „О, колко жалко, че трябва да излизам.“

2. Чадърът никога не се суши в разтворено състояние – нито в офиса, нито на гости.

Етикетът повелява той да бъде сгънат и поставен на специална поставка или да се остави да виси.

3. Чантата не трябва да бъде поставяна на коленете или на стола ви.

Малката елегантна чанта-клъч може да се сложи на масата, а обемната чанта да виси на облегалката на стола или да се постави на пода, разбира се ако няма специално столче (такива често се предлагат в ресторантите).

4. Найлоновите торбички са разрешени само до завръщането ви от супермаркета, както и хартиените торби от марковите бутици.

Да ги носите след това със себе си вместо чанта е неприемливо според правилата на етикета.

5. Мъжът никога не носи дамската чанта.

А дамското палто той взема само, за да го занесе до гардероба.

6. Домашните дрехи – пуловер и панталон, са удобни, но трябва да са с приличен външен вид. Халата и пижамата са предназначени единствено за това сутрин да стигнете до банята, а вечер – от банята до спалнята.

7. От момента, в който детето ви се установи в отделна стая, свикнете да чукате на вратата, когато влизате при него.

Тогава и то ще прави същото, преди да влезе в спалнята ви.

8. Жената може да не сваля дамската си шапка и ръкавиците си в закрито помещение, но не и плетена или спортна шапка и ръкавици без пръсти.

9. Общият брой на украшенията по международния протокол не трябва да надвишава 13 предмета, като в това число се включват и копчетата във вид на бижута.

Върху ръкавиците не се носи пръстен, но гривна е допустимо. Колкото по-тъмно е навън, толкова по-скъпи трябва да са бижутата. Брилянтите преди са се считали за вечерни украшения на омъжените дами, но в последно време стават допустими за носене и през деня. За едно младо момиче обеци с диамант около 0.25 карата са доста подходящи.

10. Правилата за плащане в ресторант са следните: ако изречете фразата „Аз ви каня“, това означава, че вие трябва да платите сметката.

Ако една жена кани бизнес партньор в ресторант, плаща тя. Друга формулировка е – „Нека да отидем на ресторант“ – това предполага, че всеки плаща за себе си и само ако мъжът сам предложи да плати сметката на жената, тя може да се съгласи.

11. Мъжът винаги пръв влиза в асансьора, но излиза пръв този, който е по-близо до вратата.

12. В автомобила за най-престижно се счита мястото зад шофьора, то се заема от жената, а мъжът сяда до нея и след това когато излезе от превозното средство, придържа вратата и подава на дамата ръка.

Ако мъжът е седнал зад волана, жената също е за предпочитане да седне зад гърба му. Въпреки това, без значение къде е седнала жената, мъжът трябва да отвори
вратата й и да й помогне да слезе. В деловия етикет в последно време мъжете все по-често са склонни да нарушават това правило, възползвайки се от девиза на феминистките „В бизнеса, няма жени и мъже“.

13. Да говорите на всеослушание, че сте на диета е проява на лош вкус.

Освен това, не трябва под този предлог да отказвате ястията, предложени от гостоприемната домакиня. Задължително похвалете кулинарните й таланти, като при това може и нищо да не хапнете. По същият начин трябва да се постъпва и с алкохола. Не е необходимо да информирате всички защо не трябва да пиете. Попитайте за бяло сухо вино и отпивайте по малко – така ще спазите етикета.

14. Темите табу за светски разговор са: политика, религия, здраве, пари.

Неуместен въпрос: „Боже, каква рокля! Колко платихте за нея? „Как да отговорим? Усмихвайки се мило: „Това е подарък!“ и отклонете разговора към друга тема. Ако
събеседникът ви настоява, кажете меко: „Аз не бих искал да говоря за това.“

15. Към всеки човек, който е навършил 12 години, трябва да се обръщате на „вие“.

Много е неприятно впечатлението, когато някои хора се обръщат на „ти“ към сервитьори и шофьори. Дори към тези хора, с които се познавате, в офиса е по-добре да се обръщате на „вие“, а тогава, когато сте насаме – на „ти“. Изключение е ако сте връстници или близки приятели. Как да се реагира, ако събеседникът упорито ви говори на „ти“? Най-напред попитайте: „Извинете, вие на мен ли говорите?“ Или просто повдигнете рамене: „Съжалявам, но ние не сме преминали на „ти“.“

16. Обсъждането на отсъстващите, е просто клюкарстване и е неприемливо.

Не е допустимо да се говори лошо за близките, по-специално да обсъждаме своите съпрузи, както е прието в нашата страна. Ако мъжът ви е лош – защо не се разведете с него? И по същият начин е недопустимо да говорите с презрение и с гримаса за родната си страна. „В тази страна, всички са селяни …“ – в този случай, вие също принадлежите към тази категория хора.

17. В киното, театъра, концертната зала, за да стигнете до местата си, трябва да преминете задължително обърнати с лице към седящите.

Първи минава мъжът.

18. Девет неща трябва да се пазят в тайна: възрастта, богатството, тайника в дома, молитвата, състава на лекарството, любовна връзка, подарък, чест и безчестие.

Източник: mall359.com

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply