край на света

Кога ще настъпи края на света според Библията?

В 1 Йоан 2:17 се казва: „Светът преминава, а също и неговите желания.“ Какво представлява този „свят“? Как и кога ще премине той?

Какво представлява „светът“, който ще има край?
КАКВО КАЗВА БИБЛИЯТА

Тъй като светът, за който става въпрос, има „желания“, заслужаващи Божието неодобрение, става ясно, че не се говори за буквалната земя. Вместо това той представя хората, които отхвърлят Бога, като по този начин стават негови врагове. (Яков 4:4) Те „ще понесат присъдата и наказанието на вечното унищожение“. (2 Солунци 1:7–9) От друга страна, хората, които са послушни на думите на Исус Христос да „не са част от света“, имат надеждата да живеят вечно. (Йоан 15:19)

Всъщност 1 Йоан 2:17 продължава: „Който върши волята на Бога, остава завинаги.“ Такива хора ще имат възможност да живеят вечно тук на земята, както е посочено в Псалм 37:29: „Праведните ще наследят земята и ще живеят вечно на нея.“

„Не обичайте света, нито нещата в света! Ако някой обича света, в него няма любов към Бащата.“ (1 Йоан 2:15)

Как ще настъпи краят на света?
КАКВО КАЗВА БИБЛИЯТА

БиблияКраят на света ще има два основни етапа. Първо Бог ще унищожи фалшивата религия, която е представена като блудница на име „Вавилон Велики“. (Откровение 17:1–5; 18:8) Макар да твърди, че е лоялна на Бога, тя се е съюзила със световните политически водачи. Точно тези водачи обаче ще се обърнат срещу нея. Библията казва: „[Те] ще намразят блудницата и ще я съсипят и съблекат гола, и ще изядат тялото ѝ [или богатствата ѝ], и ще я изгорят с огън.“ (Откровение 17:16)

След това Бог ще насочи вниманието си към самите политически водачи — „царете на целия свят“. Те ще бъдат унищожени заедно с всички зли хора във „войната във великия ден на Всемогъщия Бог“, наречена също „Армагедон“. (Откровение 16:14, 16)

„Търсете Йехова, всички кротки на земята … Търсете праведност, търсете кротост и може би ще бъдете запазени в деня на гнева на Йехова!“ (Софония 2:3)

Кога ще настъпи краят на света?
КАКВО КАЗВА БИБЛИЯТА

Краят ще настъпи, когато хората по целия свят са предупредени в задоволителна степен чрез известяването на Божието Царство — световно управление, което ще замени човешките правителства. (Даниил 7:13, 14) Исус Христос казал: „Тази добра новина за царството ще бъде проповядвана по целия свят за свидетелство на всички народи, и тогава ще дойде краят.“ (Матей 24:14) Проповедната дейност, която отразява справедливостта и милостта на Бога, е част от многосъставен „знак“, бележещ времето на края. Този знак включва също войни, земетресения, глад и болести. (Матей 24:3; Лука 21:10, 11)

Освен че предсказва световните събития, Библията описва и характерните черти на хората през „последните дни“. В нея четем: „Ще настъпят особено тежки времена. Защото хората ще обичат само себе си, ще обичат парите, ще бъдат … непослушни на родителите, … без самоконтрол, свирепи, без любов към добротата, … ще обичат удоволствията, вместо да обичат Бога.“ * (2 Тимотей 3:1–5)

Разгневена тълпа

Скоро сегашният зъл свят ‘ще премине’ (1 Йоан 2:17)

Всички тези условия бележат периода, който започнал през 1914 г., около Първата световна война. Освен това от тази година новината за Божието Царство се известява по целия свят и за Свидетелите на Йехова е чест да бъдат идентифицирани с тази дейност. Всъщност основното им списание е озаглавено „Стражева кула — известява Царството на Йехова“.

„Затова стойте будни, защото не знаете нито деня, нито часа.“ (Матей 25:13)

Източник: jw.org

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply