фейсбук измами

Експерт по сигурността алармира: Ако приятел поиска от Вас ТОВА във Фейсбук бягайте далеч!

Нови измами атакуват профилите в социалната мрежа Facebook.
Те са маскирани като лично съобщение от някой от приятелите ви, който ви моли да му платите един ваучер от някакъв сайт, а той на следващия ден „ще ви върне парите“.

В тези ситуации е трудно да се разбере, че съобщението е фалшиво. Ако то идва от близък човек, който в момента знаем, че има проблем, шансът потребителят да се поддаде на измамата, е голям.

Измамниците не използват името ви, когато се обръщат към вас, защото не знаят в какви отношенията сте с човека, от когото получавате съобщението. Те пишат кратко и лаконично, за да не се усъмните в тях от начина, по който ви говорят.

Специалистите съветват да не се бърза в такива ситуации и е хубаво да се чуете по телефона, с човека, който иска от вас тази услуга.

„Когато някой друг ползва профила ни, ние обикновено не можем да влезем в него, защото той е бил откраднат и паролата е била променена. Това става най-често чрез кражба на електронната поща, която е била асоциирана с профила. Профилът става собственост на престъпника и той започва да атакува вашите приятели с такива съобщения“, разказва специалистът по киберсигурност Явор Колев, цитиран от БНТ.

По думите му е желателно да се използва операционна система, която да се ъпдейтва от компютъра, както и антивирусна програма, която да засича всички кибератаки, които се осъществяват на компютъра. Хубаво е паролите на пощите, профилите и компютъра да се сменят често.

Потребителите на Facebook в световен мащаб са вече близо 2 млрд. души. Всеки ден в света се регистрират около 300 хил. подобни атаки.

Източник: Блиц

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply