img

Най-абсурдните методи за лечение от недалечното минало – вижте ги!

/
/
/

Замисляли ли сте се с какво са се лекували предците ни? Едва ли съвременната медицина би прибегнала до подобни методи на лечение. Преценете сами.

Крокодилски изпражнения

Смятало се е, че това е ефикасно противозачатъчно средство. Нямаме идея как и къде е трябвало да се приложи – дали да се втрива, поставя или… приема вътрешно. Както и да го погледнеш, отврат!

Кетчуп

Още през 1830 г. някой си е заявил, че е открил в доматите вещество, с което може да се лекува диария. Едва ли някой се „затегнал“ с  кетчупа, но със сигурност това „лекарство“ е било поне вкусно.

Смлени мишки 

Представяте ли си – в Древния Египет така са лекували зъбобол. Опитайте сега да сложите на болното място смляна мишка.

Против брадавици 
Мишките са се смятали за целебни животни. Например в Англия са ги разполовявали и са мажели брадавиците с надеждата, че ще изчезнат. Интересно, дали някой се е похвалил с успех.

Арсен

Дори децата знаят, че арсенът е смъртоносно опасен. Въпреки това в миналото с него са  „лекували“ малария, а жените във викторианската епоха дори са го използвали като козметика.

Мухлясал хляб

И отново в Древния Египет: мухласалият хляб бил използван за дезинфекция на рани. В това е имало смисъл – тъй като някои видове гъби действително блокират опасните бактерии.

„Пудра на симпатията“

Симпатично наименование, но само толкова. С този „цяр“ навремето са лекували рани, получени от режещо оръжие. В състава му влизали дъждовни червеи, свински мозък, ръжда и останки от мумии. „Полезна“ смес, нали?!

Виното на Мариани

Това „винце“ било приготвено от италианския химик Анджело Мариани. Към червеното вино той добавял листа от кока и дори получил медицински патент за своето „тонизиращо средство“. Което в наши дни отлично би подхождало за някой тузарски нощен клуб.

Изрязване на езика

Така през XVIII век са се борили със заекването. Да, да, не сте се объркали – режели са част от езика. Горките пелтеци по онова време!

Кучешки изпражнения

С тях пък са лекували ангина. Между другото, трябвало е задължително да са изсушени и бели. Защо ли? Ами кой ли знае..

Хрущял от акула

През 50-те години учените изяснили, че акулите не боледуват от рак и веднага ентусиазирани радетели за здрав живот започнали да гризат хрущяли от акула, надявайки се, че така ще избегнат страшното заболяване. Все едно да изядеш врага си, за да вземеш силата му.

Успокояващ сироп 

„Успокояващият сироп на мисис Уинслу“ някога бил много популярен! И е имало защо – сред съставките му е имало морфин и алкохол. С него не само детето, на което му растат зъбки ще се успокои, но и възрастен човек! Някой да има лъжичка?

Живак

В началото на XX век живакът бил използван за лечението на сифилис. Изпадналите зъби, неврологичните разстройства, язвите – са просто страничен ефект. Да бе!

Вадене на зъби

Американският психиатър Хенри Ендрюс Котън бил убеден, че психичните заболявания са резултат от инфекция в организма, затова вадел всичките зъби на пациентите си, сливиците, далака и други органи. Май не пациентите са били за психиатрията…

Нажежено желязо

Горко ти, ако си имал хемороиди в онези далечни времена! Тогава те били лекувани освен с разни измислени мазила, и с нажежено желязо. Усещането едва ли е било от най-приятните. В най-добрия случай е трябвало просто да си траеш и да не прибягваш до радикалното лечение.

Превод: ПИК

Коментирай чрез Facebook
loading...

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: