първия конкурс за красота

Вижте как изглеждаше първия конкурс за красота в СССР

Конкурсите за красота, идващи от западната култура и главно от САЩ, са забранени в СССР от 1959 г. до 1988 г.

Без оскъдно облечени дами, без предизвикателна мода, без празненства на красотата и „позьорството“.

Но годините минават и времената се менят.

През 1985 г. идва на власт Михаил Горбачов, а с него и новата ера на социална свобода за гражданите на СССР, включваща и премахване на забраната за организиране на конкурси за красота.

През 1988 г. се провежда „Московска красота“,  първият официален конкурс за красота в СССР. Той е организиран в спортната зала „Лужинки“ в Москва и се превръща в истинска сензация по целия свят.

Състезанието е спонсорирано от популярното по това време немско модно списание „Burda Moden“(дн. „Burda Style“), чиито собственик госпожа Бурда е почетен член на журито.

Рекламиращите събитието отхвърлят всякакви стандарти и позволяват на момичета с различни фигури да участват в конкурса. Красивите рускини бързо хващат окото на филмови продуценти, модни фотографи, чуждестранни инвеститори, модни дизайнери и други, за които красотата носи печалба.

Участието в този конкурс правело момичетата непочтени в хорските очи, защото все още общественото мнение било силно стереотипизирано и бликало от предразсъдъци.

Момичетата се учат как да вървят по подиума
Момичетата се учат как да вървят по подиума. Източник: Rarehistoricalphotos

Да участваш в такъв конкурс по това време означавало да покажеш себе си като лека жена без никакъв морал, която няма нищо против милиони да наблюдават голото й тяло по телевизията. Моделите били определяни по-скоро като проститутки, отколкото като кралици на красотата.

И все пак в „Московска красота 1988“ вземат участие много млади дами.

Ученичката Маша Калинина печели конкурса
Маша Калинина печели титлата "Мис СССР"
Маша Калинина печели титлата „Мис СССР“. Източник: Rarehistoricalphotos

Дадена й е титлата „Мис СССР“ едва година по-късно, когато конкурсът е официализиран. Титлата е давана още три пъти, докато Съветският съюз не се разпада през 1991 г.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply