Страхотна рецепта

Режа картофите на две, издълбавам, пълня с гъби и всички у нас си облизват пръстите – страхотна рецепта!

Бързо, лесно вкусно – кой не обича?

Днешната рецепта е точно такава – пълнени кошнички от картофи с вкусни гъбки жулиен и златна кашкавалена коричка….
картофени лодки

картофени лодки

СЪСТАВКИ:
  • 4 големи картофа
  • 400 гр. гъби
  • 1 глава лук
  • 100 гр. масло
  • 1/2 ч. л.  брашно
  • 250 мл не прекалено тежка сметана
  • 100 гр. кашкавал
  • сол и черен пипер на вкус
  • ПРИГОТВЯНЕ:
    1. Внимателно измийте картофите с четка, не е необходимо да белите кората. Нарежете всеки картоф надлъжно на две равни части.
    2. С малка лъжица внимателно издълбайте средата на двете половини, за да получите нещо като лодки със стена, дебела около 5 мм. За да не изхвърляте издълбаното, може да го използвате за пюре.
      картофени лодки
    3. Получените картофени лодки сложете в студена вода, така че да не потъмняват.
      картофени лодки
    4. На слаб огън в тиган разтопете маслото, сложете вътре ситно нарязаните гъби и запържете за 5-7 минути. Добавете нарязания лук, колкото е възможно по-ситно, и задушавайте още 7 минути на умерен огън. Добавете брашното и бързо разбъркайте, докато сосът получи необходимата плътност.
    5. Време е да добавите сметаната, сол и черен пипер на вкус. Оставете сместа за още 3-4 минути на огъня и отстранете.
      картофени лодки
    6. Сложете картофите в тавичка, покрита с хартия за печене, във всяка половинка сложете малко парче масло, малко сол и черен пипер. Напълнете лодките с гъбената плънка и ги пъхнете във фурната за 15 минути при температура от 180-200 ° C.
      картофени лодки
    7. След това поръсете с настърган кашкавал и допечете за още 15 минути.
      картофени лодки
      Златната кашкавалена коричка е толкова апетитна… А за пълен възторг липсва само щипка червен пипер на върха … Усилията ви със сигурност ще пожънат небивал успех!

Източник: zajenata.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply