харчене на пари

10 начина, по които харчите несъзнателно много пари

Опитвате се да спестите пари? По-скоро ще ги похарчите, отколкото да успеете да ги скътате, пише profit.bg.
Ако имате сериозен проблем с харченето на пари и никога не можете да си направите сметка, явно има разходи, които са доста неоправдани и от които може да се лишите.
Замисляли ли сте се за какво харчите най-много и как може да съкратите някои разходи, без да го усещате като лишение?

Според проучване, хората харчат най-много за вечеря навън и за храна, която не консумират. Ето причините за изтичането на парите ви и как да редуцирате това.

Храните се навън

Според проучването 70% от жените признават, че харчат много пари за хранене навън. И това не е изненада, тъй като по-голямата част са склонни да го правят по време на работа. Един от начините за ограничаване на това е като започнете да планирате.

Например, ако имате вечеря навън, вземете закуска и обяд за офиса от вкъщи, за да спестите. Овен това обядът обикновено е по-евтин от вечерята, затова помислете за вариант да се храните на обяд извън офиса, а вечерята да бъде у дома.

Друг начин да се ограничи храненето навън е да планирате обедите си. В Pinterest има страхотни идеи за менюта, така че лесно ще си подготвяте различен обяд всеки ден. Освен това може да си организирате меню – предизвикателство с колегите, което ще ви стимулира да приготвяте храната у дома.

Неизядена или храна с изтекъл срок на годност

Колко често ви се случва да накупите храна, която в крайна сметка да остане неизядена или да й изтече срокът на годност? Решението тук отново е планирането.

Ако си направите план за менюто напред, ще знаете какво има нужда да купите, така че да намалите до минимум остатъците. Друго решение е да замразявате храната, която остава, като надписвате кога сте го направили.

Трикове за пазаруване

Освен планираното меню, отивайки в магазина, бъдете сити, за да не се изкушите да купите излишни неща. Ако имате възможност, пазарувайте от онлайн магазин.

Средствата за доставка често ще бъдат по-малко спрямо парите, които ще дадете, ако накупите един куп продукти, които не са ви необходими.

Лихвите по кредитните карти

Точно те са това, което носи печалба на банките. Дори да правите вноски всеки месец, уверете се, че покривате минимума на точната дата, за да не започнете да трупате големи лихви.

Старайте се да покривате възможно най-скоро задълженията си и следете стриктно за допълнителни такси, които могат да изкарат баланса ви на минус.

Алкохол

Алкохолът струва много пари, особено в барове и ресторанти. Затова ако се виждате с някого навън, поръчайте си чаша, не повече.

Допълнителни услуги

Ако вашият кабелен оператор ви предложи нов план, само защото в него има няколко канала в повече, не е задължително да го приемате, особено ако не ги гледате. Има варианти, в които да следите много неща и онлайн. Обмисляйте тези допълнителни разходи внимателно, за да не се окажете в края на месеца с голяма сметка, без да има защо.

Забавления, хобита и активности

Понякога тези неща могат да бъдат много скъпи, но винаги има алтернативи, с които да намалите разходите. Например вместо да ходите на курс по занаятчийство, опитайте да изработите „направи си сам“ неща по клипове в интернет, фитнесът заменете с тренировка у дома, а вместо да излезете на вечеря с приятели, организирайте я вкъщи.

Дрехи

Модата идва и си отива – затова дрехите са наистина голяма инвестиция. Мислете за качеството пред количеството и гледайте на дрехата като на нещо, което ще износите все пак.

План на мобилния телефон

Обаждали ли сте се скоро на мобилния си оператор, за да питате за по-евтин план? Днес има голяма конкуренция и съответно цените, които могат да ви предложат, са конкурентни. Проверявайте регулярно за оферти.

Източник: Блиц

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply