дрехите от миналото

Няма да повярвате, но е истина! Вижте как са изглеждали дрехите преди 5000 години (снимки)

Днес използваме новите технологии и често не се замисляме, че много от ежедневните неща имат история на стотици, ако не и хиляди години.

Днес ви каним да прегледаме заедно най-древните известни прототипи на обичайните за неща от бита. Определено има какво да ви изненада.

Най-старите чорапи (1500 г.)

Тези египетски вълнени чорапи, предназначени да бъдат носени със сандали, са произведени между 300 и 499 пр.н.е, както е установено в XIX век.

Най-старата записана рецепта (5000 г.)

Това е написаната на глинена плочка шумерска рецепта за бира, датираща от 3000 г. пр.н.е. Бирата се получавала много силна, с парчета хляб, плаващи в нея.

Най-старите слънчеви очила (800 години)

Намерени са в Канада, на Бафинова земя. Те са предназначени за защита на очите от блясъка на слънчевата светлина, която се отразявала от снега.

Най-старата човешка скулптура (35000-40000 години)

Тази скулптура е на Венера от пещерата Hohle Fels, Германия. Учените смятат, че неизвестен скулптор е издълбал експресивната фигура на жена, изработена от мамутски зъби.

Най-старите обувки (5500 години)

Този десен цървул (левият не е намерен) от волска кожа е бил открит в пещера в Армения. Консервиран чрез сухи треви и овчи тор.

Най-старите панталони (3300 г.)

Панталоните били открити в Западен Китай. Те са изработени от вълна и украсени със сложни орнаменти. Вероятно панталоните са принадлежали на някой от азиатските номади.

Най-древният сутиен (500 години)

Този сутиен е носен на територията на Австрия около 1390-1485 г. Независимо от факта, че е най-старият открит, в хрониките се споменават и по-древни сутиени, т.нар.

Източник: zajenata.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply